Βάρυνε το στομάχι της Wall η παρέμβαση Γκρίνσπαν !

Σε σημαντική πτώση οδηγούν τις αμερικανικές αγορές, τα δυσμενή μακροοικονομικά νέα (απασχόληση, έλλειμμα συναλλαγών), παρόμοιες εταιρικές ειδήσεις (Mc Donald’s, J&J), αλλά και οι αρνητικές επισημάνσεις Γκρίνσπαν κατά την ομιλία του για την οικονομία των ΗΠΑ. Ισχυρότατες πιέσεις στις ευρωαγορές, υποχώρηση του πετρελαίου μετά την εμμονή Μπους για Ιράκ.

Αρνητικά επιδρούν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, τα άσχημα μακροοικονομικά νέα, καθώς και οι επισημάνσεις του Α. Γκρίνσπαν για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της FED είπε, ότι αν και η οικονομία κατάφερε να αντιδράσει στο σοκ του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου, αντιμετωπίζει κίνδυνο από τα αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα και το μεγάλο ύψος δημόσιων δαπανών.

εξάλλου, την επιθυμία των ΗΠΑ για συναίνεση των Ηνωμένων Εθνών εν όψει της επίθεση εναντίον του Ιράκ, εξέφρασε ο Τζ. Μπους ενώπιον του ΟΗΕ, τονίζοντας ωστόσο, ότι η χώρα του ”είναι σε θέση να τα καταφέρει και μόνη της”.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, αυξημένος ανακοινώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς διαμορφώθηκε στις 426.000, έναντι προβλέψεων για 400.000. Άλλωστε, στα 130 δισ. δολ. διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το β΄ τρίμηνο του 2002, με τους αναλυτές να περιμένουν 125 δισ. δολ.

Σε εταιρικό επίπεδο, πιέσεις δέχονται οι μετοχές της Mc Donald’s, μετά τις επιφυλάξεις που διετύπωσε η Goldman Sachs, σχετικά με την επιρροή που θα έχουν στα κέρδη της εταιρίας οι επικείμενες πρωτοβουλίες για αύξηση του μεριδίου στην αγορά. Δύσκολες όμως ώρες περνά και η μετοχή της Johnson & Johnson, μετά την υποβάθμιση του τίτλου (σε hold από buy) από την A.G. Edwards.

Δύσκολη χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση οι αναλυτές για το κλάδο των ημιαγωγών, μετά την προειδοποίηση εκ μέρους της Lehman Brothers για λιγότερα έσοδα των κατασκευαστριών ημιαγωγών για το 2003.

Πτώση της τάξης του 1,70% εμφανίζει ο δείκτης Dow Jones, στις 8.432 μονάδες, ενώ πτωτικά (1,92%) κινείται και ο Nasdaq κοντά στις 1.290 μονάδες. Αρνητικό κατά 1,68% το πρόσημο του δείκτη S&P 500, στις 894 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v