Wall: Μπους, Γκρίνσπαν και macro δίνουν τον τόνο

Πτωτικό κλίμα δημιουργούν στη Wall Street τα δυσάρεστα νέα από την ανεργία και το ισοζύγιο, αλλά και οι δεύτερες σκέψεις με αφορμή την Μπεζ Βίβλο. Ωστόσο, κυρίαρχο παραμένει το συναίσθημα αναμονής των δηλώσεων Μπους στον ΟΗΕ για το Ιράκ και Γκρίνσπαν στο Κογκρέσο.

Σε αρνητικό τόνο ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Πέμπτης η Wall Street με καταφανή την απουσία επενδυτών, αφού, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ”δύσκολα θα δεσμεύσει κανείς χρήματα, πριν ακούσει τι έχουν να πουν οι κ.κ. Μπους και Γκρίνσπαν”.

Ο πρώτος μιλά στις 17.30 ενώπιον του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσει τη συμπαράσταση της παγκόσμιας κοινότητας για την επίθεση κατά του Ιράκ. Εκτιμάται ότι θετική έκβαση για την κυβέρνηση Μπους θα ανησυχήσει τις αγορές, αφού θα φέρει εγγύτερα την πιθανότητα σύρραξης στον Περσικό και την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα έξοδα των επιχειρήσεων.

Ο Α. Γκρίνσπαν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της Μπεζ βίβλου, που ανακοινώθηκε χθες και περιείχε δυσμενείς εκτιμήσεις για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Εξάλλου, σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας την τελευταία εβδομάδα και διαμορφώθηκε στις 426.000, έναντι εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 400.000. Σημαντική άνοδο όμως εμφάνισε και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο, για το β΄ τρίμηνο, ανήλθε στα 130 δισ. δολ. με τους αναλυτές να προβλέπουν 125 δισ. δολ.

Στο -0,93% και τις 8.561 μονάδες ξεκίνησε την ημέρα ο δείκτης Dow Jones, ενώ απώλειες κατά 1,18% σημειώνει ο Nasdaq, ο οποίος διαμορφώνεται στις 1.299 μονάδες. Πτώση 0,85% και για τον S&P 500, στο επίπεδο των 901 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v