Νέα απογοήτευση από macro στοιχεία των ΗΠΑ

Στο υψηλό πενταμήνου διαμορφώθηκε ο αριθμός των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ στα 130 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το δεύτερο τρίμηνο. Και τα δύο μεγέθη υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Νέα απογοήτευση από macro στοιχεία των ΗΠΑ
Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ, μια μόλις ημέρα ύστερα από την ανακοίνωση του απογοητευτικού περιεχομένου της ”Μπεζ Βίβλου”, και αφορούν στην αύξηση του αριθμού των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και στη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών στα 130 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που συμπλήρωσαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκε στις 426.000 την προηγούμενη εβδομάδα, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τις 20 Απριλίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειώσει πτώση στις 400.0000.

Οικονομολόγος της Morgan Stanley σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι οι εταιρίες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσπάθειά τους να καταγράψουν κέρδη, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες στην εργασιακή αγορά παραμένουν ακόμη δυσμενείς.

Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι η οικονομία θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει 100.000-200.000 θέσεις εργασίας το μήνα. Αντί αυτού, στους τελευταίους οκτώ μήνες η οικονομία έχασε 48.000 θέσεις εργασίας, ενώ εταιρίες όπως η Quantum και η Caterpillar συνεχίζουν να απολύουν.

Εξάλλου, σύμφωνα με αναφορά του υπουργείου Εμπορίου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου στα 130 δισ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διεύρυνση στα 125 δισ. δολάρια.

Οι δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών σε εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι οι εξαγορές αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτές κέρδισαν περισσότερα στις ΗΠΑ, από ό,τι οι Αμερικανοί στις διεθνείς αγορές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αναλυτών οι οποίοι σχολιάζουν πως η ”όρεξη” των ξένων καταναλωτών για αμερικανικά προϊόντα συνεχώς περιορίζεται, ενώ αντίθετα η ζήτηση ξένων προϊόντων και υπηρεσιών παραμένει ισχυρή όσο ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v