Ανησυχίες για Ιράκ και 11η Σεπτεμβρίου στη Wall

Η ανησυχία για νέες επιθέσεις ένα χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά και οι ενδεχόμενες συνέπειες της πιθανότατης αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ, κρατούν τους επενδυτές στη Wall μακριά από τοποθετήσεις και οδηγούν τους βασικούς δείκτες χαμηλότερα. Στον ίδιο τόνο και οι ευρωαγορές, ενώ το ευρώ να κινείται στα 98 σεντς και το πετρέλαιο και ο χρυσός παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Με απώλειες ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας η Wall Street, καθώς η ”διπλή” ανησυχία για πιθανή επανάληψη επιθέσεων ένα χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ απομακρύνουν τους επενδυτές από τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους.

”Σχεδόν κανείς απλός επενδυτής δεν θέλει να λάβει θετική θέση αυτή την ώρα”, επισημαίνει αμερικανός αναλυτής, ενώ συνάδελφοί του εκτιμούν πως είναι πιθανότερο το κοινό να περιμένει έως ότου ακούσει τι έχουν να πουν οι κ.κ. Μπους και Γκρίνσπαν αργότερα, αυτή την εβδομάδα. Ο πρώτος, εκτιμάται, ότι, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για επέμβαση στο Ιράκ, θα ζητήσει την έγκριση του ΟΗΕ, ενώ ο δεύτερος, θα διατυπώσει τις θέσεις του για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Πιέσεις ασκεί εξάλλου στο Dow Jones η απόφαση της Citigroup να προχωρήσει σε διοικητική αναδιάρθρωση κορυφής, αντικαθιστώντας τον ανά τον κόσμο επικεφαλής της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, ενέργεια που αποδίδεται στις ομοσπονδιακές έρευνες γύρω από επενδυτικές πρακτικές του ιδρύματος.

Στην πτωτική συμπεριφορά του ανοίγματος του Nasdaq, συντελεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η περικοπή των προβλέψεων για τις πωλήσεις της κατασκευάστριας hardware IDC, για το 2002 και το 2003, κάτι που αποδίδεται στην περιορισμένη ζήτηση για PC από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, αναμένεται στις 17.00 ώρα Ελλάδας η ανακοίνωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, ενώ στις 22.00 ώρα Ελλάδας έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση της καταναλωτικής πίστης.

Στο -0,76% και τις 8.362 μονάδες ξεκίνησε ο δείκτης Dow Jones, ενώ πτώση κατά 0,92% εμφανίζει ο Nasdaq, στις 1.283 μονάδες. Στο -0,63% και τις 888 μονάδες κινείται στο άνοιγμα ο δείκτης S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v