”Δέσμια” της Intel έμεινε η Wall Street

Με υψηλές απώλειες έκλεισε τη συνεδρίαση η Wall Street, καθώς οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν στο μπαράζ αρνητικών μακροοικονομικών ειδήσεων που ανακοινώθηκαν, αλλά και να αποφύγουν τη νευρικότητα εν αναμονή των ανακοινώσεων της Intel.

Δεν κατόρθωσε να αποφύγει την πτώση η αμερικανική αγορά ύστερα από τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Αρνητικά επέδρασε ακόμη και η νευρικότητα των επενδυτών εν αναμονή των ανακοινώσεων της Intel.

Πτωτική πορεία ακολούθησαν εκτός της κορυφαίας εταιρίας κατασκευής μικροεπεξεργαστών, και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου με τις Applied Materials και Novellus Systems να υποχωρούν σημαντικά.

Το αρνητικό κλίμα επέτειναν και οι χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν πωλήσεις της Wal-Mart Stores κατά 3,8%, στα καταστήματα με διάρκεια λειτουργίας ενός έτους, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για άνοδο περί το 4-6%.

Η αύξηση του δείκτη παραγωγικότητας για το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,5%, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,1%, δεν κατόρθωσε να βοηθήσει την αγορά ώστε να κινηθεί σε θετικό επίπεδο.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Microsoft, General Motors και Merck. Η Goldman Sachs περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για το 2003 της αυτοκινητοβιομηχανίας, μια ημέρα αφού η τελευταία αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το τρέχον τρίμηνο.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες περί το 1,68% στις 8283,70 μονάδες, ενώ και οι Nasdaq και S&P υποχώρησαν κατά 3,2% και 1,60% αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε στις 403.000 την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τις 400.000, με τους αναλυτές να είχαν υπολογίσει τον αριθμό στις 395.000.

Η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιούλιο κατά 4,7%, όπως ήταν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν κατόρθωσε να προσδώσει κάποιο σημείο στήριξης στην αγορά.

Έντονες πιέσεις άσκησε από τη έναρξη σχεδόν της συνεδρίασης, η υποχώρηση του δείκτη ISM στο 50,9 τον Αύγουστο από το 53,1 τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αγορά περίμενε αύξηση στο 54.

Θετικά κινήθηκαν οι μετοχές της Procter & Gamble ύστερα από την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v