Πλησιάζει τα χαμηλά η Wall Street

Οι αρνητικές εκτιμήσεις της Lehman Brothers για την Intel, η υποβάθμιση της Citigroup, αλλά και τα απογοητευτικά στοιχεία για το δείκτη μη μεταποιητικού τομέα, συνθέτουν το σκηνικό της πτώσης στην αμερικανική αγορά.

Με ένα γερό…ξεπούλημα ξεκίνησαν τη συνεδρίαση τόσο της εβδομάδας όσο και του μήνα οι δείκτες στη Wall Street, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για το δείκτη ISM (NAPM) και οι αρνητικές εκτιμήσεις της Lehman Brothers για την Intel, συνέθεσαν έντονα πτωτικό κλίμα.

Ο δείκτης μη μεταποιητικού τομέα ISM (NAPM) διαμορφώθηκε στο 50,5 τον Αύγουστο, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση στο 51,8.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι αρνητικά επιδρά στην αγορά και η ένταση στις σχέσεις Ιράκ και Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και η πιθανότητα επίθεσης των τελευταίων εναντίον του καθεστώς Χουσσεϊν.

Η Lehman Brothers αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα του τρίτου τριμήνου της Intel, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η κορυφαία εταιρία επεξεργαστών παγκοσμίως αντιμετωπίζει προβλήματα από την υποχώρηση της ζήτησης.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να ακολουθήσουν πτωτική πορεία και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, όπως η Applied Materials, η Analog Devices, Maxim Integrated και Novellus Systems.

Πτωτικά κινείται και ο τίτλος της IBM, αν και η εταιρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει περαιτέρω απολύσεις 4.000 εργαζομένων, που αντιστοιχούν στο 5% του εργατικού της δυναμικού.

Υψηλές είναι και οι απώλειες για τη μετοχή της Citigroup, καθώς η Prudential Securities υποβάθμισε την εταιρία σε sell από hold, περικόπτοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2002 και 2003.

Αντίστοιχη πορεία ακολουθούν και οι τίτλοι της JP Morgan και American Express, ενώ η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της Goldman Sachs το 2002 και 2003.

Θύμα των αρνητικών χαρακτηρισμών έπεσε και η Ford Motor, με την UBS Warburg να την υποβαθμίζει επίσης σε sell από hold.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v