General Motors εναντίον Ιράκ..σημειώσατε 1!

Η προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της General Motors σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες, κατόρθωσαν να εξισορροπήσουν τις ανησυχίες σχετικά με πιθανή επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, οδηγώντας σε άνοδο τη Wall Street.

Η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της General Motors αλλά και τα καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες, οδήγησαν σε σημαντικά κέρδη τη Wall Street, παρά τις ανησυχίες για πιθανή επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Δεν ήταν λίγοι ωστόσο αυτοί που σχολιάζουν ότι η άνοδος είναι αναμενόμενη, ύστερα από τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης. Πολλοί εξάλλου τονίζουν ότι η αγορά εμφανίζεται ευάλωτη όσο πλησιάζει η 11η Σεπτεμβρίου.

Η νευρικότητα που επικράτησε στη Wall Street στο μέσον περίπου της συνεδρίασης, ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό και από τις υποψίες για στρατιωτική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράκ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου προτού προβεί σε οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια.

Παρατηρητές της αγοράς και οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι την τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκησαν σε πόλεμο με το Ιράκ, ο Dow Jones αλλά και ο S&P υποχώρησαν κατά 10%.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8424,29 μονάδες με άνοδο κατά 1,40%, ενώ ακολούθησε και ο S&P με κέρδη κατά 1,74% στις 893,34 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 2,25% στις 1292,31 μονάδες.

Η κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων General Motors αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το τρίτο τρίμηνο αλλά και για το έτος, ύστερα από τις ισχυρές πωλήσεις του Αυγούστου στην αγορά των ΗΠΑ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της εταιρίας Boeing αλλά και της General Dynamics. Υψηλά κέρδη κατέγραψαν και οι τίτλοι των Microsoft, SBC Communications και Procter & Gamble.

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε η κατασκευάστρια εταιρία τσιγάρων Philip Morris. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Credit Suisse First Boston περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και το 2003, για τις επενδυτικές τράπεζες Bear Sterns και Morgan Stanley.

Η National Semiconductor ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου χρήσης ανήλθαν στα 1 σεντ ανά μετοχή, όπως αναμενόταν και από τους αναλυτές. Ωστόσο, η εταιρία προειδοποίησε ότι τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου θα μειωθούν κατά 5%.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αυτή τη φορά δεν απογοήτευσαν τους επενδυτές. Σύμφωνα με κυβερνητική αναφορά, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο, σε σχέση με την πτώση κατά 0,4% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v