Πατριωτικός... αέρας στα ”πανιά” της Wall

Θετικό πρόσημο χαρίζει στους βασικούς δείκτες της Wall Street, το ”πατριωτικό κλίμα” που κυριαρχεί στις ΗΠΑ, και το οποίο φαίνεται να βοηθά να ξεπεραστούν οι πρόσφατες φοβίες για νέο χτύπημα. Το δίλημμα εάν η 11η Σεπτεμβρίου επέδρασε θετικά ή αρνητικά στην αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των αναλυτών.

Με πατριωτικό αίσθημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι επενδυτές τις ανησυχίες των προηγούμενων ημερών για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, οι οποίες αποδυνάμωσαν τους όγκους συναλλαγών και τις ανοδικές τάσεις. Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν θετικά, ενώ αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα του ράλι.

Φτωχή η ημέρα σε εταιρικά και μακροοικονομικά νέα. Θετική για το κλίμα η συνεισφορά της διοικητικής αναδιάρθρωσης της Tyco, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της Μπεζ βίβλου στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Σαν μια από τις πιο παράξενες χρονιές στην ιστορία της Wall Street εκτιμούν οι αναλυτές αυτήν που πέρασε. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις αναλυτικών οίκων η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ζημίωσε τους μετοχικούς τίτλους, χωρίς, όπως δείχνει η πορεία των δεικτών, να έχει καταλυτική επιρροή, αφού την άνοιξη οι δείκτες βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της 10ης Σεπτεμβρίου, ενώ το καλοκαίρι οδηγήθηκαν χαμηλότερα από την 21η Σεπτεμβρίου!

Πέρα από την επίδραση της επίθεσης στις μετοχικές αξίες, αξίζει να αναφερθεί ο διάλογος μεταξύ επιφανών οικονομολόγων σχετικά με το αν το τρομοκρατικό χτύπημα ”πλήγωσε” ή ”ωφέλησε” την οικονομία των ΗΠΑ. Οι υποστηρικτές της δεύτερης άποψης, τονίζουν, ότι οι επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της άμυνας, τόνωσαν το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο εμφάνιζε χαμηλότερες αποδόσεις πριν την 11η Σεπτεμβρίου, παρά μετά από αυτήν.

Στο +0,11% και τις 8.612 μονάδες ξεκίνησε ο Dow Jones, ενώ κέρδη κατά 1,55% εμφανίζει ο Nasdaq, στις 1.340 μονάδες. Ανοδικά κατά 0,29% κινείται στο ξεκίνημα και ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v