Εντονες διεθνείς διεργασίες με επίκεντρο τις ΗΠΑ

Ο ”πορτοκαλί συναγερμός” για τις ΗΠΑ και προειδοποιήσεις από τη CIA και το πολεμικό ναυτικό για αυξημένη πιθανότητα τρομο- επίθεσης, δίνουν τον τόνο των διεθνών εξελίξεων. Με φόντο την ανησυχία και τις αντιρρήσεις για επέμβαση στο Ιράκ, η Κομισιόν κάνει το απολογισμό της ετήσιας δράσης της κατά της τρομοκρατίας, ενώ ο Γ. Παπαντωνίου περιγράφει την ελληνική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο.

Εντονες διεθνείς διεργασίες με επίκεντρο τις ΗΠΑ
”Κουβάρι” θυμίζουν οι εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό, με την όλη κινητικότητα, που αναπτύσσεται σε διπλωματικό και- από ό,τι φαίνεται- στρατιωτικό επίπεδο να έχει στο επίκεντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανακοίνωση J. Ashcroft περί της απόφασης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ να θέσουν τη χώρα σε ”πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού” αναφορικά με πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, δίνει τον τόνο της εμφανούς ανησυχίας, που κορυφώνεται στο εσωτερικό της υπερδύναμης.

Οι πληροφορίες, που συλλέγει η CIA, κάνουν λόγο για αυξημένη επικοινωνιακή δραστηριότητα μεταξύ των τρομοκρατικών δικτύων και ειδικά γύρω από πηγές, τις οποίες οι μυστικές υπηρεσίες συνδέουν με την Αλ Κάιντα.

Πηγές του Αμερικανικού Πενταγώνου εντοπίζουν σημαντικές εστίες απειλής για τα αμερικανική συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και την Νοτιοανατολική Ασία - ψίθυροι, που προστίθενται στην προειδοποίηση την οποία εξέδωσε το αμερικανικό ναυτικό περί ”πιθανών τρομο- επιθέσεων εναντίον τάνκερς, στον Περσικό Κόλπο”.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των παρασκηνιακών και μη συζητήσεων για το κατά πόσον είναι απαραίτητη μια νέα επέμβαση στο Ιράκ, και με δεδομένη τη διαφωνία των Ευρωπαίων (πλην… Βρετανών, βεβαίως), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθώντας να πείσει, ότι η συμμετοχή σε επιθέσεις κατά κρατών δεν είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης στην τρομοκρατική δράση, δημοσίευσε δελτίο τύπου, όπου αναφέρονται τα μέτρα που έλαβε, στην κατεύθυνση της πάταξης της ανά τον κόσμο τρομοκρατικής δράσης.

Εκεί, αναφέρονται οι δράσεις της Ε.Ε. στους τομείς της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, της ασφάλειας των αεροπορικών μεταφορών, ενώ γίνεται λόγος για ”αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ”.

Άλλωστε, τη συνεισφορά της Ελλάδος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας επισήμαινε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου, πριν την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες, όπου μετέβη για την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Η χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός, συνεισφέρει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας διαθέτοντας μια φρεγάτα, η οποία θα περιπολεί στην αραβική θάλασσα (μαζί με μια ειδική ομάδα αποστολών), τις εγκαταστάσεις της ναυτικής και αεροπορικής βάσης στη Σούδα της Κρήτης, αλλά και δύναμη 184 στελεχών του μηχανικού και του ιατρικού σώματος, στην Διεθνή Δύναμη στο Αφγανιστάν (ISAF).

Επίσης η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, διαθέτει δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 με ομάδα ασφαλείας 56 ανδρών, στο Καράτσι του Πακιστάν, η οποία συμμετέχει στις επιχειρήσεις της ISAF, καθώς και μια φρεγάτα και ένα ναρκαλιευτικό, τα οποία επιχειρούν αποστολές ελέγχου και ναρκαλιείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, παρέχει επιτελικούς αξιωματικούς στο μόνιμο κεντρικό αρχηγείο στη Μ. Βρετανία, αλλά και στο αρχηγείο της ISAF στην Καμπούλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v