Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεύρυνε τα κέρδη της η Wall

Σε θετικό έδαφος κρατήθηκε η Wall, διευρύνοντας τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων δυο ημερών, καθώς τα αρνητικά αποτελέσματα της Sears δεν κατάφεραν να επισκιάσουν τα σενάρια για νέες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed. Με κέρδη έκλεισαν και οι ευρωαγορές.

Σε θετικό έδαφος κρατήθηκε η Wall, διευρύνοντας τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων δυο ημερών, καθώς τα αρνητικά αποτελέσματα της Sears δεν κατάφεραν να επισκιάσουν τα σενάρια για νέες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 13.311,73 μονάδες με άνοδο 0,17%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,20%, στις 2.668,13 μονάδες. Άνοδος 0,05% για τον S&P, στις 1.469,72 μονάδες.

Στο NYSE ο όγκος συναλλαγών έφρασε το 1 δισ. μετοχές με ισορροπία μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών. Στον Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε το 1,7 δισ. μετοχές, επίσης με ισορροπία αγοραστών-πωλητών.

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ήταν περισσότερο σταθεροποιητική, καθώς η αγορά άντλησε στήριξη από τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, αψηφώντας τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Sears αλλά και τη διάθεση μερίδας επενδυτών για αποκομιδή των πρόσφατων κερδών.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones εκτινάχθηκε 331 μονάδες, έχοντας κερδίσει 546 μονάδες το τελευταίο διήμερο, στην καλύτερη διήμερη απόδοση του δείκτη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ράλι στην αγορά πυροδότησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της Federal Reserve, Donald Kohn, ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι ”έξυπνη, πραγματιστική και ευέλικτη λόγω των αβεβαιοτήτων για το πώς οι κλυδωνισμοί στις χρηματαγορές θα επηρεάσουν το δανεισμό σε καταναλωτές και επιχειρήσεις”.

Οι ομιλίες των στελεχών της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, με τον πρόεδρο της Fed, Ben Bernanke, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, ανάλογα των προβλέψεων κυμάνθηκε η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο, καθώς ”έτρεξε” με ρυθμό 4,9%, έναντι 3,9% με βάση την προηγούμενη μέτρηση, λόγω της βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου που προέρχεται από την αδυναμία του δολαρίου.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η ισχυρή εικόνα του γ’ τριμήνου δεν αναμένεται να αλλάξει τις προτεραιότητες στην κεντρική τράπεζα, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων από το 4,5% στις 11 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η εκτίναξη των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σε υψηλά δυο ετών, στις 352.000 την προηγούμενη εβδομάδα, προβληματίζει τους αναλυτές καθώς αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη αδυναμίας στην αγοράς εργασίας.

Ωστόσο, η φωτιά που ξέσπασε σε αγωγό της Embridge, που φέρνει καναδέζικο πετρέλαιο στις ΗΠΑ, οδηγεί σε ενίσχυση της πετρελαϊκής τιμής προς τα 91 δολάρια το βαρέλι μετά την ισχυρή υποχώρηση των τελευταίων ημερών.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Sears έκλεισε με πτώση 12%, σε χαμηλά διετίας, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε πτώση των κερδών της κατά 99% στο γ’ τρίμηνο.

Κέρδη για τον τίτλο της Heinz μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων.

Μετά το κλείσιμο της αγοράς, αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Dell, ιδιαίτερα σημαντική για τον τεχνολογικό κλάδο.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 1,48%, στα 39,95 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 1,46%, στα 13,24 δολάρια. Κέρδη 1,15% για τον ΟΤΕ, στα 18,46 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,68%, στις 6.349,1 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,66%, στις 5.598,11 μονάδες. Ανοδος 0,54%, στις 7.765,19 μονάδες για τον DAX 30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v