Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη στη Wall μετά την παρέμβαση Paulson

Οριακά υψηλότερα κινείται η αμερικανική αγορά, ενώ και οι ευρωαγορές περιόρισαν σημαντικά τις απώλειές τους στο κλείσιμο, μετά τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, για ”ήπια βελτίωση στις χρηματαγορές”, οι οποίες βελτίωσαν το κλίμα στις αγορές που πιέστηκαν μετά την ”διάσωση” της βρετανικής Northern Rock.

Οριακά υψηλότερα κινείται η αμερικανική αγορά, ενώ και οι ευρωαγορές περιόρισαν σημαντικά τις απώλειές τους στο κλείσιμο, μετά τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, για ”ήπια βελτίωση στις χρηματαγορές”, οι οποίες βελτίωσαν το κλίμα στις αγορές που πιέστηκαν μετά την ”διάσωση” της βρετανικής Northern Rock.



Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Henry Paulson, τόνισε ότι διαπιστώνει ”ήπια βελτίωση” σε κάποιες από τις χρηματαγορές που δέχτηκαν πιέσεις το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο συνέντευξης στο CNBC.

”Υπάρχει ήπια βελτίωση σε μια σειρά αγορών που βρίσκονται υπό πίεση”, σχολίασε. Ο κ. Paulson τόνισε ότι η καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ αλλά και η παγκόσμια οικονομία τον ενθαρρύνει ότι ”θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση”.

Νωρίτερα, η βρετανική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε ”επιχείρηση διάσωσης” του μεγαλύτερου πιστωτή στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, Northern Rock, προκειμένου να περιοριστεί η ”σοβαρή κρίση ρευστότητας”.

Η είδηση οδήγησε τον τίτλο σε κατάρρευση 26% συμπαρασύροντας τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο ενώ επανέφερε και τον προβληματισμό για τις αμερικανικές τράπεζες, εν όψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των επενδυτικών τραπεζών την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά ενισχύουν τον προβληματισμό για τις λιανικές πωλήσεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε κατά 0,3% στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, έναντι αύξησης κατά 1,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν νέα ενίσχυση κατά 0,2%.

Οι λιανικές πωλήσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 0,3% τον Αύγουστο έναντι 0,3% τον Ιούλιο και εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,5%. Εάν εξαιρεθούν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων, ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,4% έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,2%.

Άνω των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan για το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 83,8 έναντι προσδοκιών για 83,5.

Το συμβόλαιο πετρελαίου ”άνοιξε” με απώλειες 0,4%, υποχωρώντας κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, στα 79,75 δολάρια στο NYMEX.

Στην αγορά, πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Intel μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Merrill Lynch σε neutral από buy λόγω αποτίμησης.

Απώλειες και για τον τίτλο της American Express ο οποίος υποβαθμίστηκε επίσης σε neutral από τη Merrill Lynch λόγω προβληματισμού για την ισχνή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones κινείται στις 13.436 μονάδες με άνοδο 0,08%, ανακάμπτοντας από τριψήφιες απώλειες. Ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,04%, στις 2.602 μονάδες ενώ στις 1.484 μονάδες διαμορφώνεται ο S&P, με άνοδο 0,04%.

Επισημαίνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η εκτίναξη των τίτλων της General Motors και McDonalds ”έδωσε” ώθηση στην αγορά, με τον Dow Jones να κλείνει με κέρδη 1%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.289,3 μονάδες με απώλειες 1,17%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,49%, στις 5.538,92 μονάδες. Απώλειες 0,51% για τον DAX, στις 7.497,74 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v