Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Το αδύναμο δολάριο

Η κρίση στη στεγαστική αγορά, σε συνδυασμό με τα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα, καθιστά βέβαιη τη μείωση επιτοκίων από τη Fed στις 18/9. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα την ισοτιμία του δολαρίου με τα ”ανταγωνιστικά” νομίσματα, καθώς η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων ΗΠΑ και ευρωζώνης συνεχώς μειώνεται.

Με το δολάριο να βρίσκεται σε χαμηλό 15 ετών έναντι του κλασικού ”καλαθιού” νομισμάτων, οι αισιόδοξοι για την πορεία του αμερικανικού νομίσματος είναι δυσεύρετοι.

Τα μη αναμενόμενα αρνητικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας και τα τεράστια προβλήματα στη στεγαστική αγορά προβλέπεται ότι θα προκαλέσουν περαιτέρω κρίση στην οικονομία.

Όλη αυτή η αναστάτωση μοιάζει να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη Fed σε μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δολάριο θα υποχωρήσει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα. Το ενδεχόμενο ότι αυτή η πορεία μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού δεν φαίνεται να αναστέλλει την απόφαση της Fed για μείωση επιτοκίων. Άλλωστε η βασική ανησυχία, αυτή τη στιγμή, είναι η αδύναμη ανάπτυξη.

Καθώς η νομισματική πολιτική γίνεται πιο χαλαρή, είναι απόλυτα φυσικό το δολάριο να υποχωρεί. Αυτή, όμως, η υποχώρηση βοηθά στην αποκατάσταση κάποιων ανισορροπιών.

Αυτό, όμως, που ανησυχεί ακόμη και τους πλέον απαισιόδοξους είναι ότι η αγορά έχει ”ξεπεράσει” τη Fed. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η τράπεζα θα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ενώ το 60% προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τα αμερικανικά επιτόκια θα βρίσκονται 75 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Εάν αυτό συμβεί, τότε η διαφορά μεταξύ αμερικανικών επιτοκίων και των αντίστοιχων στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει μόλις στο 0,5%.

Όλοι αναμένουν κατά πόσο αυτές οι μειώσεις είναι πιθανό να σταθεροποιήσουν τις συναλλαγματικές αγορές. Ακόμη, όμως, και εάν αυτό δεν συμβεί και η ύφεση καταφθάσει, το δολάριο θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Βρετανία και ευρωζώνη εξακολουθούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους, όμως ακόμη και αυτή η στάση τίθεται υπό αμφισβήτηση, σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία διολισθήσει στην ύφεση.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v