Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Το σύστημα της Federal Reserve

Το σύστημα της Fed χωρίζεται σε 12 περιφερειακές τράπεζες και αυτό το μοντέλο εκχωρούμενων εξουσιών εξασφαλίζει την αντιπαράθεση: πρόσφατα οι διοικητές των Fed Ντάλας και Σαν Φραντσίσκο έδωσαν αντικρουόμενες ενδείξεις για την πιθανή πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Είναι απαραίτητο αυτό;

Το σύστημα των Ομοσπονδιακών Τραπεζών των ΗΠΑ (Federal Reserve System) χωρίζεται σε 12 περιφερειακές τράπεζες, ενώ στην ευρωζώνη υπάρχουν 13 εθνικές τράπεζες. Το μοντέλο εκχωρούμενων εξουσιών εξασφαλίζει την αντιπαράθεση: την Δευτέρα, οι διοικητές των Fed του Ντάλας και του Σαν Φραντσίσκο έδωσαν αντικρουόμενες ενδείξεις για την πιθανή πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

Είναι απαραίτητο αυτό;

Η δομή της Fed είναι μια ιστορική ιδιοτροπία. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες ίδρυσης κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ, το 1913 υιοθετήθηκε ένα περιφερειακό μοντέλο, μιμούμενο εν μέρει τις πολιτικές ανησυχίες για την συγκέντρωση εξουσίας. Οι 12 πόλεις που επελέγησαν, δείχνουν σήμερα μια αυθαίρετη επιλογή: Η Μινεάπολη διαθέτει το 2% των ενεργητικών του συστήματος, ενώ το Σαν Φραντσίσκο, που είναι υπεύθυνο για όλες τις ΗΠΑ δυτικά του Ντάλας, διαθέτει 11% και η Νέα Υόρκη το ένα τρίτο. Το ευρωσύστημα, από την άλλη, κρύβει το σκοτεινό μυστικό της δημιουργίας του ευρώ: κανένας δεν είχε το κουράγιο να διαφοροποιήσει τις αρχικές εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Οι περιφερειακές Fed έχουν ήδη ουδετεροποιηθεί. Από το 1942 η Νέα Υόρκη διαθέτει δική της θέση στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών (FOMC), που αποφασίζει για τα επιτόκια, αλλά οι υπόλοιπες περιφερειακές Fed μοιράζονται 4 από τις 12 έδρες της FOMC σε κυλιόμενη βάση. Μόνο η Νέα Υόρκη διενεργεί λειτουργίες στην αγορά, ενώ το σύστημα γραφειακής υποστήριξης είναι σταθεροποιημένο. Οι εθνικές τράπεζες της ευρωζώνης, αντιθέτως, διενεργεούν λειτουργίες στην αγορά, είναι πιο δραστήριες στην τραπεζική επόπτευση και διαθέτουν τα δύο τρίτα των ψήφων σε κάθε απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια. Εάν όμως ενταχθούν στο ενιαίο νόμισμα περισσότερα μέλη από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σύστημα ίσως γίνει δυσλειτουργικό.

Εάν τα συστήματα εκχωρούμενων εξουσιών της Fed και της ΕΚΤ δεν υπήρχαν, κανένας δεν θα τα εφεύρισκε. Αλλά οι πολιτικές και συνταγματικές διαστάσεις των Κεντρικών Τραπεζών καθιστούν απίθανη την μεταρρύθμιση. Τουλάχιστον, οι περιφερειακές Fed έχουν αθόρυβα δρομολογήσει τις λειτουργίες τους ώς να επικεντρώνονται σε εξειδικευένους χώρους (η Ατλάντα είναι κουρυφαία στο ξέπλυμα χρήματος) και σε ακαδημαϊκά ζητήματα (το Σεντ Λούις είναι διάσημο στα νομισματικά, ενώ το Σαν Φραντσίσκο φιλοξενεί τους γκουρού της Ασίας.) Αυτή η διαδικασία εξειδίκευσης κρατά τους επικριτές στην θέση τους και είναι πιθανό το ευρωσύστημα, που έχει διπλάσιο αριθμό προσωπικού από της Fed, να ακολουθήσει σύντομα τον αμερικανιό δρόμο. Η ”σύσφιξη” των Κεντρικών Τραπεζών, ίσως αποκτήσει έτσι καινούργιο νόημα.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v