Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H διάσωση της Northern Rock τρομάζει τις αγορές

Απώλειες εμφανίζει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά στις πρώτες ώρες συναλλαγών, μετά τη ”διάσωση” της βρετανικής Northern Rock που επαναφέρει τον προβληματισμό για τις αμερικανικές τράπεζες. Συμβολή στο αρνητικό κλίμα από την ισχνή μέτρηση λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και την υποβάθμιση της Intel. Πτώση 2% στο Λονδίνο.

Απώλειες εμφανίζει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά στις πρώτες ώρες συναλλαγών, μετά τη ”διάσωση” της βρετανικής Northern Rock που επαναφέρει τον προβληματισμό για τις αμερικανικές τράπεζες. Συμβολή στο αρνητικό κλίμα από την ισχνή μέτρηση λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και την υποβάθμιση της Intel.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, η βρετανική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε ”επιχείρηση διάσωσης” του μεγαλύτερου πιστωτή στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, Northern Rock, προκειμένου να περιοριστεί η ”σοβαρή κρίση ρευστότητας”.

Η είδηση οδήγησε τον τίτλο σε κατάρρευση 26% συμπαρασύροντας τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο ενώ επαναφέρει και τον προβληματισμό για τις αμερικανικές τράπεζες, εν όψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των επενδυτικών τραπεζών την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά ενισχύουν τον προβληματισμό για τις λιανικές πωλήσεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε κατά 0,3% στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, έναντι αύξησης κατά 1,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν νέα ενίσχυση κατά 0,2%.

Οι λιανικές πωλήσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 0,3% τον Αύγουστο έναντι 0,3% τον Ιούλιο και εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,5%. Εάν εξαιρεθούν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων, ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,4% έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,2%.

Το συμβόλαιο πετρελαίου ”άνοιξε” με απώλειες 0,4%, υποχωρώντας κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, στα 79,75 δολάρια στο NYMEX.

Στην αγορά, ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Intel μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Merrill Lynch σε neutral από buy λόγω αποτίμησης.

Απώλειες και για τον τίτλο της American Express ο οποίος υποβαθμίστηκε επίσης σε neutral από τη Merrill Lynch λόγω προβληματισμού για την ισχνή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones κινείται στις 13.345 μονάδες με απώλειες 0,59%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,77%, στις 2.581 μονάδες. Στις 1.474 μονάδες διαμορφώνεται ο S&P, με πτώση 0,60%.

Επισημαίνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η εκτίναξη των τίτλων της General Motors και McDonalds ”έδωσε” ώθηση στην αγορά, με τον Dow Jones να κλείνει με κέρδη 1%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώνεται στις 6.247 μονάδες με απώλειες 1,83%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,13%, στις 5.502 μονάδες. Απώλειες 1,01% για τον DAX, στις 7.459 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v