Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία δεύτερη ανάγνωση των προθέσεων της Fed

Οι αγορές δικαίως ή αδίκως φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι πιθανή μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου. Προκειμένου να συγκρατηθεί όλη αυτή η αισιοδοξία κορυφαία στελέχη της Fed, φροντίζουν μέσω δηλώσεών τους, να επαναφέρουν τις αγορές σε ”ορθή πορεία”.

του John Authers, Investment Editor, από τη στήλη ”The Short View”

Έχουμε επιστρέψει στο παλιό καλό παιχνίδι της προσπάθειας να ”καταλάβουμε” με μία δεύτερη ανάγνωση, τις προθέσεις της Federal Reserve. Πιθανώς αυτό το παιχνίδι να ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο εάν δεν υπήρχε η κρίση στις αγορές.

Πιθανώς αυτό το παιχνίδι να ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο εάν δεν υπήρχε η κρίση στις αγορές.

Τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας κατέστησαν τη ζωή της Fed, ελαφρώς ευκολότερη, καθώς έχει μία πολύ καλή δικαιολογία για να ικανοποιήσει την Wall Street και να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Θα δικαιολογούσε μείωση επιτοκίων ακόμη και εάν οι αγορές δεν βρίσκονται σε περίοδο κρίσης. Ως εκ τούτου μείωση επιτοκίων από τη Fed δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από κανέναν ως ”επιβράβευση” των κερδοσκόπων ή προσπάθεια σωτηρίας τους.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι επενδυτές (ακόμη και αυτοί που χαρακτηρίζονται λογικοί) στοιχηματίζουν, πλέον, ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωσή τους στο 4,75%. Ως εκ τούτου μία μείωση κατά 25 μονάδες, πιθανώς, να απογοητεύσει αρκετούς.

Ως εκ τούτου το παιχνίδι έχει αλλάξει μορφή και πλέον τα στελέχη της Fed στις δηλώσεις τους εμμέσως πλην σαφώς προσπαθούν να προϊδεάσουν για το ακριβές ύψος της μείωσης.

Βάσει των τελευταίων δηλώσεων η πιθανότερη μείωση θα διαμορφωθεί στις 25 μονάδες βάσης.

Ή τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο η αγορά ”μετέφρασε” τις δηλώσεις του Dennis Lockhart, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, ότι η ανακοίνωση για την αγορά εργασίας θα πρέπει να ”συνδυαστεί” με αυτήν που αφορά την πορεία λιανικών πωλήσεων.

Ακολούθησε η Janet Yellen επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, η οποία υποστήριξε ότι το κόστος δανεισμού δεν έχει αυξηθεί τόσο πολύ, τουλάχιστον, για τους ”καλούς” δανειολήπτες.

Μετά εμφανίστηκε ο Richard Fisher, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να γίνει… ”λαϊκό ανάγνωσμα”.

Τους πάντες, όμως, μπέρδεψε ο Frederic Mishkin, στέλεχος το οποίο έχει δικαίωμα ψήφου στη συνεδρίαση της Fed, όταν δήλωσε ότι ”η στενότητα στις πιστωτικές αγορές αποτελεί σαφή ισχυρό κίνδυνο για την πραγματική οικονομία”. Αυτή η δήλωση ερμηνεύτηκε από την αγορά ως ”διάθεση” της Fed να προχωρήσει σε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Πάντως ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, κατόρθωσε κάτι απίστευτο. Παρά τη μακράς διάρκειας ομιλία του δεν είπε τίποτε για τα επιτόκια. Ως εκ τούτου η ομιλία του δεν επηρέασε τις αγορές. Πραγματική επιτυχία εκ μέρους του κ. Bernanke.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v