Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall λόγω πετρελαίου, Microsoft

Πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην επάνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 61 δολάρια. Σημαντικές πιέσεις στους τεχνολογικούς τίτλους λόγω ανησυχίας ότι η δικαστική απόφαση για καταβολή αποζημίωσης 1,52 δισ. δολαρίων από τη Microsoft στην Alcatel-Lucent θα ”ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου” και για άλλες εταιρίες του κλάδου που χρησιμοποιούν MP3. Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην επάνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 61 δολάρια. Σημαντικές πιέσεις στους τεχνολογικούς τίτλους λόγω ανησυχίας ότι η δικαστική απόφαση για καταβολή αποζημίωσης 1,52 δισ. δολαρίων από τη Microsoft στην Alcatel-Lucent θα ”ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου” και για άλλες εταιρίες του κλάδου που χρησιμοποιούν MP3.

Η αγορά, ελλείψει σημαντικών μακροοικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων, επικεντρώνεται στην ανοδική κίνηση του πετρελαίου, το οποίο τιμάται άνω των 61 δολαρίων, στα 61,36 δολάρια το βαρέλι.

Τον προβληματισμό της αγοράς επιτείνουν τα τρέχοντα υψηλά στα οποία διαμορφώνονται οι τιμές των μετοχών, κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσει διάθεση αποκομιδής κερδών από μερίδα επενδυτών.

Ο αναλυτής Steve Goldman επισημαίνει ότι επικρατεί νευρικότητα λόγω των τρεχόντων υψηλών επιπέδων στην αγορά, ενώ ο χρηματιστής Chuck Carlson επισημαίνει ότι οι επενδυτές φοβούνται μια διόρθωση και σπεύδουν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά δεν δείχνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Microsoft υποχωρεί μετά την είδηση ότι καλείται να καταβάλλει 1,5 δισ. δολάρια στην Alcatel-Lucent μετά από δικαστική απόφαση που αναφέρει ότι παραβιάζει δυο πατέντες της γαλλικής εταιρίας χρησιμοποιώντας το format MP3 για την αναπαραγωγή ψηφιακής μουσικής στο λογισμικό Media Player των Windows.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να ανοίξει την ”όρεξη” της Alcatel-Lucent να ζητήσει αποζημιώσεις και από άλλες εταιρίες που χρησιμοποιούν την εν λόγω μορφή MP3, όπως η Apple η οποία επίσης δέχεται πιέσεις.

Ο Dow Jones κινείται στις 12.634 μονάδες, με απώλειες 0,40% ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,50%, στις 2.512 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,49%, στις 1.449 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 6.401,5 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 πλησίασε περισσότερο το ορόσημο των 7.000 μονάδων με κέρδη 0,27% στις 6.992,58 μονάδες. Άνοδος 0,15% και για τον CAC 40 στις 5.716,38 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v