Γιατί υποαποδίδουν οι αναδυόμενες αγορές;

Για τις μετοχές στις αναδυόμενες αγορές, η χρονιά δεν ξεκίνησε με θέρμη και ζητωκραυγές. Μετά την υπεραπόδοσή τους έναντι των ανεπτυγμένων αγορών το 2006, η φετινή χρονιά σημαδεύεται από σοβαρή υποαπόδοση.

του Tony Tassell

Για τις μετοχές στις αναδυόμενες αγορές, η χρονιά δεν ξεκίνησε με θέρμη και ζητωκραυγές. Μετά την υπεραπόδοσή τους έναντι των ανεπτυγμένων αγορών το 2006, η φετινή χρονιά σημαδεύεται από σοβαρή υποαπόδοση.

Ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών καταγράφει άνοδο 2,9%, σε σχέση με το 3,76% για τον δείκτη MSCI World. Οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων σε funds των αναδυόμενων αγορών παραμένει ισχυρή, ωστόσο έχει υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι.

Αυτή η ”αποθέρμανση”, με εξαίρεση μερικές αγορές, όπως η Κίνα, είναι λίγο περίεργη. Οι ανησυχίες σχετικά με δυο βασικά ρίσκα έχουν μειωθεί. Οι φόβοι σχετικά με μια ανώμαλη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας έχουν διαλυθεί. Την ίδια ώρα, οι τιμές για τα εμπορεύματα, που σύμφωνα με την Deutsche Bank αντιπροσωπεύουν το 52% των κερδών για τις εταιρείες του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, έχουν σταθεροποιηθεί.

Μετά από κέρδη σχεδόν 30% που κατεγράφησαν πέρυσι, η υποαπόδοση ίσως αντιπροσωπεύει απλά κερδοσκοπικές κινήσεις. Όμως, δεν αποκλείεται να επιδρούν και άλλοι παράγοντες. Το χάσμα των αποτιμήσεων έχει μειωθεί, με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να διαπραγματεύονται περίπου 13 φορές τα κέρδη του 2007, σε σχέση με 14 φορές τα κέρδη του 2007 για τις αντίστοιχες μετοχές των αναπτυγμένων αγορών.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις υποχώρησης της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών διεθνώς. Όμως, αν οι επενδυτές ”μυριστούν” διόρθωση που πυροδοτείται από ”μακροοικονομικές αναταράξεις”, σίγουρα δεν θα θέλουν να έχουν θέση ”overweight” στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Σημαντικοί ίσως να είναι επίσης κυκλικοί παράγοντες. Το τέλος του α’ τριμήνου και το β’ τρίμηνο υπήρξαν δύσκολα για τις αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, σε κάθε ένα από τα προηγούμενα έξι χρόνια, υπήρξαν πτώσεις στο εξωτερικό χρέος των αναδυόμενων αγορών από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, που κυμαίνονταν από 11,6% το 2002 έως 4,99% το 2005. Κατά μέσο όρο, από το 1988, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών κατέγραφαν πτώση τον Ιούνιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αδυναμία εμφανίζεται τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Kingsmill Bond της Deutsche Bank, ίσως επικρατήσει η νοοτροπία ”αγοράς στα χαμηλά” από μερικούς επενδυτές. Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία μπορούν να κινηθούν οι αναδυόμενες αγορές, αυτό αντιπροσωπεύει το ρίσκο να χάσουν τη ”δράση”.

Ελάχιστοι ξένοι επενδυτές είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να πραγματοποιούν συναλλαγές στις αναδυόμενες αγορές με το σωστό timing.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v