Φούσκες,δημιουργική καταστροφή και private equity

Ο Steve Rattner, Managing Principal του Quadrangle Group αποτελεί ένα από τα κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας private equity. Και σε συνέντευξή του στους Financial Times έχει την εξής αυστηρή προειδοποίηση να κάνει προς όσους ”εχουν καβαλήσει το κύμα της εύκολης πίστωσης” στην βιομηχανία private equity: Το πάρτι δεν θα κρατήσει πολύ.

συνέντευξη στους Chrystia Freeland και Joshua Chaffin

Ο Steve Rattner, Managing Principal του Quadrangle Group αποτελεί ένα από τα κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας private equity. Και σε συνέντευξή του στους Financial Times έχει την εξής αυστηρή προειδοποίηση να κάνει προς όσους ”εχουν καβαλήσει το κύμα της εύκολης πίστωσης” στην βιομηχανία private equity: Το πάρτι δεν θα κρατήσει πολύ.

Στην βιντεο-συνέντευξή του για την στήλη View from the Top, ο κ. Rattner αναφέρει: ”Οσοι βρισκόμαστε στην βιομηχανία private equity, πιστεύουμε ότι είμαστε απίστευτα ταλαντούχοι επενδυτές, άρχοντες του σύμπαντος, εξαιρετικά εμπνευσμένοι διαχειριστές. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουμε μια φούσκα που δημιουργείται από τις πιστώσεις και καθοδηγεί συμφωνίες private equity, οι οποίες δεν θα συνέβαιναν σε μια φυσιολογική πιστωτική αγορά.

”Σήμερα μπορείς να δανειστείς κεφάλαια με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία. Κι έτσι γίνονται συμφωνίες που δεν θα είχαν κανένα νόημα υπό διαφορετικές συνθήκες και παρουσιάζονται ως πολύ ελκυστικές συμφωνίες.

”Εκτός κι αν πιστεύουμε ότι έχουμε μια νέα πραγματικότητα: οτι με κάποιο τρόπο καταφέραμε να επανεφεύρουμε τους κανόνες της ιστορίας και της οικονομίας... Οταν όμως τα επιτόκια αρχίσουν να ανεβαίνουν, οι πιστωτές, που τώρα ρίχνουν χρήματα στα private equity σαν το δικό μας με απίστευτα χαμηλά spreads, θα σκεφτούν ”καλά τρελλός ήμουν και δάνεισα στην συγκεκριμένη εταιρία με τόκο μόνο 296 μονάδες βάσης πάνω από το κρατικό ομόλογο; Αφού δεν πληρώθηκα για τον κίνδυνο που ανέλαβα.”

”Τα private equity δεν είναι το Αγιο Δισκοπότηρο, τα private equity δεν είναι η λύση για τα προβληματα κάθε εταιρίας, δεν είναι ο μόνος τρόπος να λειτουργεί μαι επιχείρηση. Εκείνο που προσφέρουν τα private equity είναι η δυνατότητα να γίνονται οικονομικές μοχλεύσεις με πιο εξειδικευμένους τρόπους και με επίκεντρο στην μετοχική αξία και όχι στα τριμηνιαία αποτελέσματα, τις δημόσιες σχέσεις και το γκολφ, που απασχολούν τους CEO των εισηγμένων επιχειρήσεων.

”Ορισμένοι δεν θέλουν την καινοτομία των private equity, κυρίως γιατί συχνά επιφέρουν μειώσεις στο εργατικό δυναμικό. Ενα κομμάτι της φιλοσοφίας των private equity είναι να γίνει η εταιρία πολύ αποδοτική και να παράγει υψηλά κέρδη.

”Η διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής είναι πραγματικά κρίσιμη για την επιτυχία του καπιταλισμού. Είτε πρόκειται για αντικείμενο private equity, είτε για εισηγμένη επιχείρηση, είτε για ατομική επιχείρηση, πρέπει να είσαι σε θέση να μειώσεις τις θέσεις εργασίας που δεν είναι πραγματικά αποδοτικές, γιατί, κατά τη γνώμη μου, έτσι τελικά θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που είναι πραγματικά παραγωγικές.”

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v