Goldman Sachs, ο καλοπληρωτής της Wall

Η Goldman Sachs εδραίωσε τη θέση του μεγαλύτερου ”καλοπληρωτή” μεταξύ των πανίσχυρων επενδυτικών τραπεζών στην ιστορία της Wall Street, αποκαλύπτοντας ότι διέθεσε στους προέδρους Gary Cohn και Jon Winkelried αποδοχές ύψους 53 εκατ. δολαρίων στον καθένα το 2006, όταν τα κέρδη του οίκου αυξήθηκαν 70% και οι μετοχές εκτινάχθηκαν 60%.

του Ben White από τη Νέα Υόρκη

Η Goldman Sachs εδραίωσε τη θέση του μεγαλύτερου ”καλοπληρωτή” μεταξύ των πανίσχυρων επενδυτικών τραπεζών στην ιστορία της Wall Street, αποκαλύπτοντας ότι διέθεσε στους προέδρους Gary Cohn και Jon Winkelried αποδοχές ύψους 53 εκατ. δολαρίων στον καθένα σε ρευστό και μετοχές.

Το σύνολο των αποδοχών είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τα 54 εκατ. δολάρια που έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος Lloyd Blankfein, γεγονός που καταδεικνύει αφενός την πολύ καλή σχέση του κ. Blankfein με τους κ. Cohn και Winkelried και αφετέρου την πρόθεσή του να ανταμείβει καλά τα ”πρωτοπαλίκαρά” του, μετά το ρεκόρ κερδοφορίας της Goldman. Οι αποδοχές του κ. Blankfein είχαν αποκαλυφθεί τον Δεκέμβριο.

Τα 53 εκατ. δολ. που έδωσε η Goldman στους προέδρους του διοικητικού της συμβουλίου ξεπερνούν τις αποδοχές 2006 των λοιπών κορυφαίων στελεχών των οίκων της Wall Street.

Ο John Mack, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, έλαβε 40 εκατ. δολ. μπόνους για το 2006, αλλά το μέγεθος δεν περιλαμβάνει την αποζημίωση σε ρευστό, που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ο Stan O’Neal της Merrill Lynch έλαβε για το 2006 αποδοχές 48 εκατ. δολαρίων.

Η αποκάλυψη των κολοσσιαίων αποδοχών των κ. Cohn και Winkelried ακολουθεί την εκπληκτική εμφάνιση του οίκου πέρσι, όταν τα κέρδη αυξήθηκαν 70% και οι μετοχές εκτινάχθηκαν 60%.

Η Goldman αποκάλυψε επίσης ότι διέθεσε στον αντιπρόεδρο και βετεράνο τραπεζίτη της John Weinberg περίπου 32 εκατ. δολάρια και στον οικονομικό διευθυντή David Viniar 40 εκατ. δολ.

Τον Δεκέμβριο, ο οίκος είχε ανακοινώσει ότι θα διαθέσει για τους 26.467 εργαζομένους του συνολικές αποδοχές 16,5 δισ. δολ., που μεταφράζονται σε 622 χιλ. δολάρια για τον καθένα - αλλά βεβαίως τα κορυφαία στελέχη λαμβάνουν παρασάγγας μεγαλύτερες αποδοχές από τους υφισταμένους τους.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v