Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτό κλείσιμο στη Wall λόγω Ιράν

Η είδηση ότι το Ιράν δεν ευθυγραμμίστηκε με τη χρονική διορία για διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά και η άνοδος του πετρελαίου κοντά στα 61 δολάρια θορύβησε την αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, η ευνοϊκή ειδησεογραφία για τους τεχνολογικούς τίτλους βοήθησε τον Nasdaq να καταγράψει θετικό πρόσημο. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Η είδηση ότι το Ιράν δεν ευθυγραμμίστηκε με τη χρονική διορία για διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά και η άνοδος του πετρελαίου κοντά στα 61 δολάρια θορύβησε την αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, η ευνοϊκή ειδησεογραφία για τους τεχνολογικούς τίτλους βοήθησε τον Nasdaq να καταγράψει θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι το Ιράν δεν ευθυγραμμίστηκε με το χρονικό περιθώριο που του είχε δοθεί για την διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου προκάλεσε εκνευρισμό στην αγορά, η οποία πέρασε σε αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον Mike Malone, η ανακοίνωση οδήγησε την αγορά σε αποκομιδή των πρόσφατων κερδών της. ”Η είδηση για το Ιράν δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτό που επιβαρύνει την εικόνα δεν είναι άλλο από τεχνικές αντιστάσεις και διάθεση της αγοράς να αποκομίσει τα πρόσφατα κέρδη της”, τόνισε ο αναλυτής.

Η είδηση για το Ιράν προκάλεσε ράλι στα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο να ξεπερνά τα επίπεδα των 61 δολαρίων το βαρέλι. Αυτή την ώρα, ο ”μαύρος χρυσός” τιμάται στα 60,95 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.686,02 μονάδες με απώλειες 0,41%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,26%, στις 2.524,94 μονάδες. Απώλειες 0,09% για τον S&P 500, στις 1.456,38 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης πιέστηκε χαμηλότερα λόγω σημαντικών απωλειών στους τίτλους των Caterpillar, General Motors και Merck ενώ ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της ExxonMobil.

Σημαντικά κέρδη με ενίσχυση του όγκου συναλλαγών κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple και Cisco Systems, μετά την είδηση για διακανονισμό των δυο εταιριών αναφορικά με το εμπορικό σήμα iPhone.

Με κέρδη έκλεισε και ο τίτλος της Google μετά την είδηση της κυκλοφορίας προγραμμάτων ανάλογων του Office της Microsoft, κάτι που τη θέτει πλέον σε άμεσο ανταγωνισμό με τον κολοσσό λογισμικού.

Ράλι 11% για η μετοχή της Whole Foods μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Wild Oats έναντι 565 εκατ. δολαρίων, με premium 18% έναντι της τρέχουσας τιμής της μετοχής.

Κέρδη κοντά στο 10% και για τον τίτλο της Analog Devices, μετά την ανακοίνωση αύξησης των κερδών της κατά 26% στο δ’ τρίμηνο.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 0,17%, στα 41,18 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραψε πτώση 2,38%, στα 14,33 δολάρια. Στα 10,96 δολάρια με άνοδο 2,05% έκλεισε το δικαίωμα της Εθνικής.

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,37% στις 6.380,9 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κατέγραψε κέρδη 0,46% στις 6.973,73 μονάδες. Άνοδος 0,21% για τον CAC 40 στο Παρίσι, στις 5.706,29 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v