Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο Dow Jones

Συνεχίστηκε το ανοδικό ”σερί” στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να καταγράφει το τέταρτο συνεχόμενο υψηλό όλων των εποχών, καθώς ένα ”κοκτέιλ” ευνοϊκών ειδήσεων στα μέτωπα της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της ενέργειας, διατήρησαν το θετικό κλίμα στη Wall Street. Με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Συνεχίστηκε το ανοδικό ”σερί” στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να καταγράφει το τέταρτο συνεχόμενο υψηλό όλων των εποχών, καθώς ένα ”κοκτέιλ” ευνοϊκών ειδήσεων στα μέτωπα της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της ενέργειας, διατήρησαν το θετικό κλίμα στη Wall Street.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.786,64 μονάδες, σημειώνοντας νέο υψηλό όλων των εποχών, το τέταρτο συνεχόμενο, με άνοδο 0,15%. Ωστόσο, ο Nasdaq υπεραπέδωσε, καταγράφοντας κέρδη 0,67% στις 2.513,04 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,29%, στις 1.459,7 μονάδες.

H αγορά πέρασε σε θετικό έδαφος από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ξεπερνώντας την αρχική αδυναμία, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην κινητικότητα από το μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, την υποχώρηση του πετρελαίου αλλά και τα ευνοϊκά σχόλια στελέχους της Federal Reserve. Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας (λόγω της σημαντικής υποχώρησης του εμπορεύματος) αλλά και των κατασκευαστών κατοικιών, μετά τα ισχνά αποτελέσματα της Home Depot.

Ωστόσο, η αγορά έδειξε απροθυμία να κινηθεί σε αποφασιστικά υψηλότερα επίπεδα, κάτι που οι αμερικανοί αναλυτές αποδίδουν στη χθεσινή αργία της για την Ημέρα του Προέδρου. ”Δύσκολα κινείται η αγορά σε μια κουτσουρεμένη εβδομάδα”, σχολιάζει ο Owen Fitzpatrick.



Νωρίτερα, η Susan Bies, κυβερνήτης της Federal Reserve ”οδήγησε την αγορά στην πεποίθηση ότι η Fed δεν βρίσκεται σε φάση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής” ενώ ακούστηκε ”καθησυχαστική για τη στεγαστική αγορά”, σύμφωνα με τον Art Hogan, αναλυτή της Jefferies & Co.

Παράλληλα, η σημαντική υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής κάτω από τα 58 δολάρια το βαρέλι λόγω προβλέψεων για βελτίωση των καιρικών συνθηκών άσκησε πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές και στήριξε τους τίτλους τεχνολογικών και μεταφορικών εταιριών. Η τιμή του ”μαύρου χρυσού” διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 57,9 δολάρια το βαρέλι.

Στο προσκήνιο βρέθηκαν οι μετοχές των Home Depot και Wal Mart μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου, αλλά και οι μετοχές media, μετά την είδηση της συμφωνίας για συγχώνευση μεταξύ ίσων, των Sirius Satellite Radio και XM Satellite Radio, με το νέο όμιλο να αποτιμάται στα 13 δισ. δολ. περίπου.

Η Wal-Mart Stores ανακοίνωσε ότι τα κέρδη δ’ τριμήνου αυξήθηκαν 9,8%, περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν, καθώς ο μεγαλύτερος όμιλος λιανεμπορίου στον κόσμο έκανε περισσότερες προσφορές σε παιχνίδια και ηλεκτρονικά προϊόντα κατά την διάρκεια των εορτών, για να προσελκύσει τους καταναλωτές.

Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο έως το τέλος Ιανουαρίου αυξήθηκαν στα 3,94 δισ. δολάρια ή 95 σεντς ανά μετοχή έναντι 90 σεντς που περίμεναν οι αναλυτές. Η μετοχή της έκλεισε με κέρδη 3%.

Απώλειες 0,5%% για τον τίτλο της Home Depot λόγω ανακοίνωσης για μείωση των καθαρών κερδών στο δ’ τρίμηνο, στα 925 εκατ. δολάρια. Οι πωλήσεις της εταιρίας στο τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 4% στα 20,27 δισ. δολάρια.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 0,82%, στα 41,05 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραψε κέρδη 1,99%, στα 14,89 δολάρια. Άνοδος 0,56% και για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 10,72 δολάρια.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,50% στις 6.412,3 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 0,06% χαμηλότερα, στις 6.982,91 μονάδες. Απώλειες 0,50% για τον CAC 40 στις 5.711,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v