Τι περιμένουν οι ”ταύροι” από τη Wall

Καθώς υπολείπονται μόλις λίγες ποσοστιαίες μονάδες για να επανακτήσει ο S&P 500 το υψηλό του 2000, είναι εύλογο να επικρατεί η ανησυχία ότι η οκτάμηνη αναρρίχηση των αμερικανικών μετοχών θα ”κολλήσει”. Οι ”ταύροι” όμως δεν πτοούνται και έχουν πειστικά επιχειρήματα για την αισιόδοξη άποψή τους.

του Richard Beales -The Short View

Καθώς υπολείπονται μόλις λίγες ποσοστιαίες μονάδες για να επανακτήσει ο S&P 500 το υψηλό του 2000, είναι εύλογο να επικρατεί η ανησυχία ότι η οκτάμηνη αναρρίχηση των αμερικανικών μετοχών θα ”κολλήσει”. Οι ”ταύροι” όμως δεν πτοούνται και έχουν πειστικά επιχειρήματα για την αισιόδοξη άποψή τους.

Οι απαισιόδοξες ”αρκούδες” εκτιμούν ότι η διολίσθηση στην αγορά ακίνητης περιουσίας των ΗΠΑ θα πλήξει τον καταναλωτή περισσότερο απ’ όσο αναμένεται. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής βιομηχανίας έχουν προβλήματα -βλέπε Chrysler, Ford και General Motors. Η ανάπτυξη της κερδοφορίας όλου του επιχειρηματικού τομέα επιβραδύνεται.

Παράλληλα, πολλοί επενδυτές είναι τόσο αδιάφοροι για τον κίνδυνο, που εάν εκδηλωθεί ένα ξαφνικό πρόβλημα σε μια μεγάλη επιχείρηση, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα η ψυχολογία σε όλη την αγορά. Και βεβαίως η οποιοδήποτε μακροχρόνια ανοδική πορεία είναι καταδικασμένη να σταματήσει. Την τελευταία φορά που σκόνταψε η αγορά ήταν στα μέσα του περασμένου έτους.

Μέχρι στιγμής, όμως, η αμερικανική οικονομία έχει διαψεύσει τις ”αρκούδες”. Και οι μετοχές δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές. Ο λόγος τιμής προς κέρδη του S&P 500 κινείται κάτω από το 18. Το μέγεθος δεν είναι υπερβολικό σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα και σημαίνει ότι τα κέρδη στις μετοχές μέχρι στιγμής αποτυπώνουν κατά κύριο λόγο την αύξηση της κερδοφορίας και όχι ”φουσκωμένη” αισιοδοξία για τη μελλοντική κερδοφορία.

Ο Charles Biderman της εταιρίας ερευνών TrimTabs σημειώνει μια ακόμη τάση. Ενώ οι αμερικανικές εταιρίες αγοράζουν πολλές ίδιες μετοχές (εν μέρει για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των private equity) οι υπόλοιποι Αμερικανοί απέχουν από την εθνική αγορά τους.

Η TrimTabs υπολογίζει ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα, στο έτος, στις μετοχές και στα exchange-traded funds των ΗΠΑ είχαν εκδηλωθεί εκροές σχεδόν 3 δισ. δολ. Οι επενδυτές προτίμησαν να κατευθυνθούν στις αγορές του εξωτερικού και το έκαναν με 17 δισ. δολ. Καθώς υπάρχουν λίγες ενδείξεις νέων εκδόσεων μέχρι στιγμής στο έτος, κατά τον κ. Biderman οι ενδείξεις για τις αμερικανικές μετοχές -αλλά και για τις ξένες- είναι ευνοϊκές.

Ήδη τις τελευταίες έχει παρατηρηθεί μια επιστροφή, που έχει μετατρέψει τις φετινές εκροές σε εισροές 1 δισ. δολ. ”Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές επιστρέφουν”, δηλώνει ο ίδιος. ”Αλλά οι τιμές των αμερικανικών μετοχών θα εκτιναχθουν εάν οι επενδυτές αρχίζουν να αγοράζουν, την ίδια ώρα που οι εταιρίες αφαιρούν 3 δισ. δολ. την ημέρα σε αξία μετοχών από την εθνική αγορά”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v