Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στη Wall μετά τη Fed

Πτώση σημειώνει η Wall Street μετά από δύο κερδοφόρες συνεδριάσεις. Προβληματισμός για την αλλαγή στο guidance των επιτοκίων από τη Fed. Στο προσκήνιο η ομιλία της Janet Yellen. Bull market στο νικέλιο λόγω ουκρανικής κρίσης. Απώλειες 2% για χρυσό.

Εντάθηκαν οι πιέσεις στη Wall Street μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Αναλυτικά, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε την Τετάρτη να διατηρήσει το μηνιαία ρυθμό μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα $10 δισ., ενώ άλλαξε την καθοδήγηση για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια. 

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,2% στις 16.300 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,20% στις 1.869 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,17% χαμηλότερα στις 4.325 μονάδες.

Στατιστικά και εταιρικά νέα

Κατά τα λοιπά, ανακοινώθηκε πριν λίγο η στατιστική ανακοίνωση της ημέρας, όπου το έλλειμμα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διολίσθησε στα 81,1 δισ. δολάρια στο δ΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 1,9% του αμερικανικού ΑΕΠ ή 2,3% του ΑΕΠ στο σύνολο του 2013. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο έχει συρρικνωθεί δραστικά από ζενίθ του 6,5% του ΑΕΠ στο 2005.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Oracle Corp. υποχωρεί 2,8% γιατί τα αποτελέσματα τριμήνου δεν ικανοποίησαν του αναλυτές.

Η FedEx Corp. υποχωρεί 2,6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ αναμένεται και το Q4 της General Mills.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street ενισχύθηκαν χθες επί 2η συνεχόμενη συνεδριαση, με τον S&P 500 να κλείνει λίγο χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ του.

Σήμερα τα πρόσημα είναι μικτά στα ασιατικά χρηματιστήρια και ανοδικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση τον FTSE του Λονδίνου, που αντιδρά με μικρή πτώση στα στοιχεία για την οικονομία και την ανεργία.

Μεταλλα και εμπορεύματα

Οι τιμές του χρυσού διορθώνουν ακόμη χαμηλότερα, καθώς παραμένει σε ύφεση η ουκρανική κρίση. Το συμβόλαιο του πολυτίμου μετάλλου υποχωρεί σχεδόν 20 δολα΄ρια στα 1.340 δολ. ανά ουγκιά.

Ωστόσο η νευρικότητα για την ουκρανική κρίση και συνακόλουθα την ρωσική παροχή πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ζήτηση της κινεζικής οικονομίας, συνεχίζουν να ωθούν τις τιμές πολλών εμπορευμάτων και ειδικά μετάλλων. Η ρωσική Norilsk είναι η μεγαλύτερη παραγωγός της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Το νικέλιο ενισχύεται σήμερα σε υψηλό 11 μηνών, και εισέρχεται σε bull market.

Το νικέλιο, που πέρσι είχε την χειρότερη εμφάνιση από τα βιομηχανικά μέταλλα στο LME, είναι μέχρι στιγμής στην χρονιά το καλύτερο, με άνοδο 16%. Το τρίμηνο συμβόλαιο του νικελίου έκλεισε χθες στα 16.190 δολ. ανά τόνο έχοντας εμφανίσει ράλι 22% από τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v