Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν και οικονομία ώθησαν τη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Στήριξη από τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Σε υψηλό 2000 η μετοχή της Microsoft. Καθησυχαστικός ο Πούτιν για Ουκρανία. Άνοδος 4% για το ρωσικό χρηματιστήριο. Υψηλότερα το πετρέλαιο, χαμηλότερα ο χρυσός.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ και η διαβεβαίωση Πούτιν ότι δεν επιδιώκει τη διαίρεση της Ουκρανίας, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Αναλυτικά, οι κατασκευές νέων κατοικιών μειώθηκαν ελαφρώς 0,2% τον Φεβρουάριο, αλλά οι νέες οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν αισθητά 7,7%.

Αντίστοιχα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% το Φεβρουάριο εξαιτίας της αύξησης του κόστους των τροφίμων και στέγασης. Συνολικά για το 12μηνο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,1%.

Επιπλέον, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στήριξαν οι τελευταίες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν ο οποίος υποστήριξε στο Κοινοβούλιο ότι «η Ρωσία δεν επιδιώκει τη διαίρεση της Ουκρανίας και τόνισε ότι δε θα υπάρξουν άλλες περιοχές που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κριμαίας.»

Άνοδος 4% σημείωσε ο δείκτης MICEX του ρωσικού χρηματιστηρίου.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,55% στις 16.336,19 μονάδες, ο S&P έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 1.872,25 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,25% στις 4.333,31 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Microsoft έπιασε υψηλό 2000 (+4%) καθώς ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά ένα νέο office που θα εφαρμόζει στα iPad της Apple.

Επιπλέον ο τίτλος της Hewlett- Packard ενισχύθηκε 3,7% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης από την Barclay's.

Πέρα από τα επιχειρηματικά νέα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Fed όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να αποφασισθεί η περεταίρω μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,46 δολ. με άνοδο 0,6% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχύθηκε 2,2% στα 25,15 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε 0,1% σε σχέση με το δολάριο, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3905. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με το γεν, στα 101,53.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε με ήπιες διακυμάνσεις στο 2,66%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,6% στα 99,62 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1% στα 1.359 δολ./oz..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v