Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση 150 μονάδων για τον Dow Jones

Με βελτιωμένες διαθέσεις ξεκινούν την εβδομάδα οι επενδυτές στη Wall, μετά τις απώλειες 2% της περασμένης περιόδου. Καλές οικονομικές ανακοινώσεις στο επίκεντρο, εν όψει της Fed. Θετική αντίδραση σε διεθνείς αγορές, αναδυόμενες, εμπορεύματα.

Με πιο ριψοκίνδυνες διαθέσεις ξεκινούν την εβδομάδα οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τη διόρθωση της προηγούμενης περιόδου. Η απουσία δυτικής αντίδρασης στο δημοψήφισμα της Κριμαίας καταπραΰνει τη νευρικότητα και οι βασικοί δείκτες της Wall Street αντιδρούν ανοδικά στις απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε έως 200 μονάδες και αυτή την ώρα αποκομίζει κέρδη 163 μονάδων ή 1,02% στις 16.228 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,58% στις 1.857 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1% υψηλότερα στις 4.287 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά την προσοχή αποσπούν και οι στατιστικές ανακοινώσεις ειδικά καθώς αναμένεται η τακτική συνεδρίαση της Federal Reserve, που θα περιλαμβάνει και την έκδοση των οικονομικών προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.

Εγχώριες εξελίξεις

Μέχρι στιγμής σήμερα, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης δραστηριότητας μεταποίησης Empire εμφάνισε μέτρια βελτίωση τον Μάρτιο στο 5,6 από 4,5 τον Φεβρουάριο. Η άνοδος ήταν ευθυγραμμισμένη με τις προσδοκίες.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή στην αμερικανική οικονομία αυξήθηκε 0,6% τον Φεβρουάριο, με την ταχύτερη μηνιαία ανάπτυξη από τον Αύγουστο, χάρη στην ανάκαμψη της δραστηριότητας μετά τη μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα φέτος τον χειμώνα.

Τέλος, το επιχειρηματικό κλίμα στον κατασκευαστικό τομέα βελτιώθηκε τον Μάρτιο, αλλά σε γενικές γραμμές παρέμεινε υποτονικό. Ο δείκτης NAHB/Wells Fargo ανήλθε στο 47 τον Μάρτιο, παραμένοντας κάτω από το 50, μέγεθος που δείχνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Herbalife παραμένει στο επίκεντρο μετά τις έρευνες για απάτη στην επιχείρηση.

Στο επίκεντρο και η μετοχή της Castlight Health (+7%) που εκτινάχθηκε 150% σχεδόν στο χρηματιστηριακό ντεμπούτο της την Παρασκευή.

Διεθνείς αγορές

Η ουκρανική αναταραχή και οι φόβοι για την κινεζική οικονομία πίεσαν τη Wall Street στις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες από τα τέλη Ιανουαρίου. Ο S&P 500 υποχώρησε 2% την περασμένη εβδομάδα, παραδίδοντας τα μικρά κέρδη του έτους.

Αναλυτές αναφέρουν πως μολονότι η συντριπτική πλειοψηφία στην Κριμαία ήταν υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία δεν ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, «αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι το πώς θα αντιδράσει η Δύση», σχολιάζουν αναλυτές.

Δεδομένου ότι η δυτική αντίδραση είναι μετριασμένη, επικρατεί κάποια ανακούφιση στα χρηματιστήρια, αν και πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι η μεταβλητότητα δεν έχει τελειώσει.

Θετικές είναι οι αντιδράσεις σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και στα αναδυόμενα χρηματιστήρια.

Ο ρωσικός δείκτης MICEX που διολίσθησε 7% και πλέον την περασμένη εβδομάδα, ανακάμπτει αυτή την ώρα 2,2%.

Μικτά ήταν τα πρόσημα στις ασιατικές αγορές, αλλά ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης εκτινάχθηκε 1% μετά τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, ενώ και ο χαλκός ανακάμπτει 2 σεντς.

Σταθεροποιητική είναι η εικόνα του χρυσού, που αποκόμισε μεγάλα κέρδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Το συμβόλαιο του πολυτίμου μετάλλου χάνει 2 δολ. στα 1.377 δολ. ανά ουγκιά. 

Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 1,27% στα 97,63 δολ. ανά βαρέλι.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v