Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Αναθεωρείται πτωτικά ο πληθωρισμός στο 0,7%

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης. Η Eurostat αναθεωρεί πτωτικά τις αρχικές εκτιμήσεις για ενίσχυση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,8%. Νέα δεδομένα για την ΕΚΤ.

Ευρωζώνη: Αναθεωρείται πτωτικά ο πληθωρισμός στο 0,7%

Χαμηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων αποδεικνύεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, εξέλιξη που δημιουργεί νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι ενισχύθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο. 

Η αρχική εκτίμηση της Eurostat έκανε λόγο για πληθωρισμό 0,8% και σε αυτή βάσισε η ΕΚΤ την απόφασή της να τηρήσει στάση αναμονής στη νομισματική πολιτική παρά τις έντονες πιέσεις για δράση προκειμένου να αποφευχθούν οι αποπληθωριστικές τάσεις εν τη γενέσει τους. 

Τώρα όμως, η ανάκαμψη του Ιανουαρίου στο 0,8% αποδεικνύεται παροδική και ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιστρέφει σε ιστορικό χαμηλό. Σημειώνεται ότι την πρώτη φορά που ο πληθωρισμός κατρακύλησε στο 0,7% - τον Οκτώβριο - η ΕΚΤ αντέδρασε με νέα μείωση των επιτοκίων στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%. 

Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Πέμπτη πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι "αρκετά περιορισμένος". Διευκρίνισε ωστόσο πως η ΕΚΤ προετοιμάζει νέα βήματα για την προάσπιση της ευρωζώνης σε περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αποπληθωρισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v