Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gazprom: Πιθανές αλλαγές στα ευρωπαϊκά συμβόλαια

Σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα, η Gazprom ενδέχεται να είναι πρόθυμη να αλλάξει τις απαιτήσεις της από τους ευρωπαίους πελάτες, στο πλαίσιο των οποίων αναγκάζει τους καταναλωτές να πληρώνουν για το αέριο είτε πάρουν την συμφωνημένη ποσότητα αερίου, είτε όχι.

Gazprom: Πιθανές αλλαγές στα ευρωπαϊκά συμβόλαια
Η Gazprom εξετάζει αλλαγές στα συμβόλαιά της προκειμένου να διατηρήσει τους ευρωπαίους πελάτες της, στην περίπτωση που η Δύση επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Επικαλούμενη πηγή που πρόσκειται στην Gazprom, η εφημερίδα αναφέρει πως η κορυφαία ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ενδέχεται να είναι πρόθυμη να αλλάξει τις απαιτήσεις της, στο πλαίσιο των οποίων αναγκάζει τους καταναλωτές να πληρώνουν για το αέριο είτε πάρουν την συμφωνημένη ποσότητα αερίου, είτε όχι.

Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Reuters, από τότε που ανέλαβε την εξουσία της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η κρατική Gazprom χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, με τη Μόσχα να χρησιμοποιεί τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας ως μέσο άσκησης πίεσης στις ξένες δυνάμεις. Οι διαμάχες για την τιμολόγηση με την Ουκρανία είχαν οδηγήσει σε «πολέμους αερίου», όταν η Ρωσία «έκλεισε την κάνουλα».

Αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν είναι πιθανό να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις κατά της Gazprom. «Η μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ποσότητες LNG που καταναλώνει η αγορά Ασίας-Ειρηνικού, σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν έχει μεγάλο περιθώριο ευελιξίας σε ότι αφορά την μείωση των αγορών αερίου από τη Ρωσία, κάτι που υποδηλώνει ότι η Gazprom πιθανότατα δεν θα είναι ευάλωτη στις πιθανές οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ», ανέφερε σε σημείωμά της η Alfa bank.

Σημειώνεται ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της ΕΕ σε αέριο, και έχει ήδη συμφωνήσει να μειώσει τις τιμές για βασικούς ευρωπαίους πελάτες της, όπως για παράδειγμα η γερμανική E.ON. , προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v