Οι επίμονοι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, που προκαλούν βουτιά στα βιομηχανικά μέταλλα και στο πετρέλαιο, καθώς και η αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία επισκιάζουν τις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα κάθετες απώλειες σε Χονγκ Κονγκ και Τόκιο, συνέχιση των πιέσεων στις ευρωαγορές και εναλλαγές προσήμων στη Wall Street.
Το αμερικανικό χρηματιστήριο άνοιξε με πτώση περίπου 0,5% αυτήν στην συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν και αυτή την ώρα επικρατούν ελαφρώς ανοδικά πρόσημα. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,05% στις 16.359 μονάδες, ο S&P κινείται 0,03% υψηλότερα στις 1.867, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,27% στις 4.319 μονάδες.
Η Wall Street έκλεισε χθες χαμηλότερα με τον S&P 500 να εμφανίζει πτώση από το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, επί δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Τα νέα της Wall Street
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις σήμερα, οι μετοχές των Fannie Mae και Freddie Mac βουλιάζουν περαιτέρω, μετά την πτώση 30% και 26% χθες αντιστοίχως. Ο τίτλος της Fannie υποχωρεί αυτήν την ώρα 18% και της Freddie 17%.
Οι δύο κορυφαίοι οίκοι στεγαστικής πίστης αντιδρούν στη φήμη ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να διακόψει σταδιακά τη λειτουργία τους.
Η αμερικανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε διάσωση με 187 δισ. δολ. των Fannie και Freddie εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και η «επένδυσή» της έχει ήδη αποδώσει κέρδη.
Κατά τα λοιπά, η μετοχή της Plug Power Inc. βουλιάζει 3% εξαιτίας δυσμενούς σύστασης για τη μετοχή της.
Η VeriFone Systems εκτινάσσεται 11% μετά τα αποτελέσματά της, ενώ η Oxigene εκτινάσσεται 140% μετά τα επιτυχή αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σκευάσματός της.
Δεν έχει προγραμματιστεί καμία στατιστική ανακοίνωση για σήμερα και το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις διεθνείς εξελίξεις, που δεν είναι ενθαρρυντικές.
Διεθνείς αγορές και εμπορεύματα
Η αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας μετά τη βουτιά των εξαγωγών της, εξακολουθεί να πλήττει τις αγορές εμπορευμάτων και τα αναδυόμενα χρηματιστήρια, με πτώση 1,7% στο συμβόλαιο Απριλίου του αργού πετρελαίου και 0,6% για το συμβόλαιο Μαΐου του χαλκού.
Το συμβόλαιο του χαλκού διέρρηξε το φράγμα των $3 ανά ουγκιά χθες, επίπεδο που δεν έχει χάσει από τον Ιούλιο 2010. Εκτός των επιπτώσεων που θα έχει η κινεζική επιβράδυνση στο βιομηχανικό μέταλλο, το εμπόρευμα χρησιμοποιείται επίσης ως εγγύηση σε δάνεια, για τα οποία υπάρχουν φόβοι στάσεων.
Το σιδηρομετάλλευμα επίσης χρησιμοποιείται ως εγγύηση δανείων και αντιμετωπίζει ανάλογες πιέσεις.
Το πετρέλαιο, επίσης είναι ευαίσθητο στις διακυμάνσεις της ενεργοβόρου κινεζικής οικονομίας και πιέστηκε πρόσθετα από τις προβλέψεις αύξησης της προσφοράς. Το συμβόλαιο του μαύρου χρυσού διολισθαίνει 2% κάτω από τα $100, στα 98,01 δολ. ανά βαρέλι.
Νωρίτερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βούλιαξε 1,7%, ενώ ο Nikkei 225 στο Τόκιο διολίσθησε 2,6%.
Η νευρικότητα καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα για την Κριμαία στην Ουκρανία κλιμακώνεται και επαναφέρει τις πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο δείκτης MICEX στη Μόσχα υποχωρεί 1,6%.
Ευνοημένος παραμένει από τη χρηματιστηριακή μεταβλητότητα ο χρυσός, που κερδίζει 18 δολάρια στα $1.365 ανά ουγκιά στη Νέα Υόρκη.