Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό fund αγοράζει τη γερμανική RWE Dea με 5 δισ.

Το LetterOne του γνωστού Ρώσου επενδυτή Mikhail Fridman, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, προχωρά σε μεγάλο ενεργειακό deal με τη Γερμανία. Αγοράζει την εταιρεία εξερεύνησης κοιτασμάτων Dea και δίνει ένεση 5,1 δισ. ευρώ στην καταπονημένη RWE.

Ρωσικό fund αγοράζει τη γερμανική RWE Dea με 5 δισ.

Την πώληση θυγατρικής της σε ρωσικό fund ανακοίνωσε η γερμανική εταιρία κοινής ωφέλειας RWE. Πρόκειται για τη RWE Dea η οποία δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και την οποία αγοράζει το LetterOne, ένα επενδυτικό όχημα που ελέγχει η ρωσική Alfa Group του Mikhail Fridman  έναντι 5,1 δισ. ευρώ. 

Στις αρχές του μήνα, η RWE, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας της Γερμανίας ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 2,8 δισ. ευρώ για το 2013. Είναι η πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια που καταγράφει αποτελέσματα στο κόκκινο, ενώ παράλληλα παλεύει με χρέη ύψους 30,1 δισ. ευρώ.  Η πώληση της Dea εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για αναδιοργάνωση της RWE με ρευστοποίηση τοποθετήσεων και επικέντρωση στον πυρήνα των δραστηριοτήτων.

Τα λειτουργικά έσοδα της Dea μειώθηκαν κατά 24% στα 521 εκατ. ευρώ το 2013 και αντιστοιχούν στο 9% των συνολικών λειτουργικών εσόδων της RWE. Η μητρική εταιρεία εξηγεί πως η βασική αιτία είναι η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Για το 2014 προβλέπεται ανάκαμψη στα 600 με 650 εκατ. ευρώ.

Η Dea δραστηριοποιείται κυρίως στη Γερμανία, τη βρετανική Βόρειο Θάλασσα , τη Νορβηγία και την Αίγυπτο. Έχει επίσης έργα μεγάλης κλίμακας στη βόρειο Αφρική.  

Το LetterOne ιδρύθηκε από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Mikhail Fridman για να επενδύσει συνολικά 20 δισ. δολ. σε ενεργειακά project. Όπως εξηγεί ο Peter Terium, ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, στόχος για τα ην Dea είναι να μετατραπεί σε κανάλι μεγαλύτερων επενδύσεων στον κλάδο.  

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να επισημαίνει πως δεν τίθεται απειλή στην ενεργειακή πολιτική της χώρας από τη συγκεκριμένη συμφωνία. "Δεν ανησυχούμε καθόλου για την ασφάλεια της προσφοράς ενέργειας στη Γερμανία απο αυτή τη συμφωνία" δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου σε συνέντευξη Τύπου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v