Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει η διόρθωση στην Wall Street

Πρόσκαιρη ήταν η ανάκαμψη που ενέπνευσαν τα καλά στατιστικά για την αμερικανική οικονομία στην Wall Street. Επανέρχεται το διορθωτικό μοτίβο. Νέα πτώση για Herbalife. Διορθώνει ο χρυσός από τα υψηλά 6μήνου, πάνω από το $1,39 το ευρώ.

Παροδική αποδείχθηκε η στήριξη από την οικονομία στους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς μετά το αρχικό άνοιγμα εκδηλώθηκαν αντιστάσεις και τα πρόσημα επανήλθαν σε σταθεροποιητικό μοτίβο.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με άνοδο, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι εκτονώνονται οι επιπτώσεις της βαρυχειμωνιάς στην αμερικανική οικονομία.

Η άνοδος εκτονώθηκε ωστόσο γρήγορα και οι πωλητές κυριαρχούν αυτή την ώρα.

Ο δείκτης Dow Jones έφτασε σε κάποια στιγμή να χάνει 203 μονάδες, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί 1,1% ή 179 μονάδες στις 16.161 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,97% στις 1.850 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,37% χαμηλότερα στις 4.263 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο εστιάζεται τώρα στην τακτική συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, Federal Reserve, την ερχόμενη εβδομάδα. Στην εν λόγω συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνέντευξη τύπου η νέα κεντρική τραπεζίτης Janet Yellen.

Η οικονομία στο επίκεντρο

Μετά από αρκετό διάστημα χωρίς ιδιαίτερη στατιστική κατεύθυνση, κατά την οποία το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών στρεφόταν σε εξωτερικές εξελίξεις, οι ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία επανέρχονται στο επίκεντρο.

Και τα στατιστικά της ημέρας είναι ευνοϊκά, καθώς δείχνουν ότι αρχίζουν να εκτονώνονται οι επιπτώσεις στην κατανάλωση και στην απασχόληση από τη βαρυχειμωνιά που έπληξε την ήπειρο.

O αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, με πτώση κατά 9.000 στους 315.000 νέους ανέργους.

Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, με άνοδο 0,3% μετά την πτώση 0,6% του Ιανουαρίου.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στη Wall Street, η μετοχή της Krispy Kreme Doughnuts εκτινάσσεται 11% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της και η Williams-Sonoma κερδίζει 6%.

Κέρδη 11% αποκομίζει η μετοχή της Plug Power μετά τα αποτελέσματά της, ενώ αντιθέτως ο τίτλος της Dollar General υποχωρεί 5%.

Η μετοχή της Herbalife, που βούλιαξε χθες εξαιτίας ερευνών στην επιχείρηση από τις ρυθμιστικές αρχές, υποχωρεί σήμερα 1% επιπλέον.

Η Wall Street έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με μικρές μεταβολές, ακολουθώντας το ήπια διορθωτικό πρότυπο των προηγούμενων συνεδριάσεων, μετά τα επίπεδα ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας.

Οι διεθνείς αγορές

Οι ανησυχίες για τις ενδείξεις επιβράδυνσης στην κινεζική οικονομία από την Ασία και η κλιμακούμενη ένταση στις ουκρανικές εξελίξεις από την ευρωπαϊκή ήπειρο κυριάρχησαν στο επενδυτικό ενδιαφέρον στις προηγούμενες συνεδριάσεις και συνεχίζουν να επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές.

Τα πρόσημα στα χρηματιστήρια Ασίας και Ευρώπης είναι μικτά και οι διαθέσεις επιφυλακτικές.

Πάντως, παρά την ανακοίνωση επιβράδυνσης στην κινεζική βιομηχανία, ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης έκλεισε με άνοδο 1% αντιδρώντας στις πολυήμερες απώλειες.

Ωστόσο οι τιμές του χαλκού, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κινεζική βιομηχανία, συνεχίζουν να υποχωρούν.

Διορθωτικά κινείται ο χρυσός μετά την πολυήμερη άνοδο που οδήγησε το πολύτιμο μέταλλο σε υψηλό 6 μηνών.

Το ευρώ παραμένει στο επίκεντρο και κινείται πάνω από το 1,39 δολ. ενώ το δολάριο εμφανίζει απώλειες με όλο το «καλάθι» μεγάλων ισοτιμιών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v