Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάστορας» ο Buffett στη φοροαποφυγή

Επισήμως ζητά αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους και διαμαρτύρεται που πληρώνει λιγότερους φόρους από τη γραμματέα του. Στην πράξη όμως, ο W. Buffett παραδίδει μαθήματα φοροαποφυγής. Η έξυπνη συμφωνία με την Graham.

«Μάστορας» ο Buffett στη φοροαποφυγή

Ο Γουόρεν Μπάφετ, που τον τελευταίο καιρό έχει κατακρίνει δριμύτατα τους επιχειρηματίες που δυσανασχετούν για την υψηλή φορολογία, παραδίδει τελικά μαθήματα φοροαποφυγής μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες της επιχείρησής του προς το αμερικανικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η Berkshire Hathaway προσπαθεί να μειώσει τη φορολογία σε κέρδη που ξεπερνούν το 1 δισ. δολ. με μία έξυπνη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη θυγατρική Graham Holdings. Πρόκειται για εταιρία που αγόρασε ο Μπάφετ τη δεκαετία του 1970 και έκτοτε η μετοχή της έχει εκατονταπλασιαστεί. Και οι δύο επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα ακύρωσης της συμφωνίας εάν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση των φορολογικών δαπανών.

Με βάση το νέο του σχέδιο, θα γίνει swap μετοχών της Berkshire με περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Graham, ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος και για τις δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα, η Berkshire θα δώσει στην Graham μετοχές αξίας 1,09 δισ. δολ. Σε αντάλλαγμα η Graham θα δώσει έναν τηλεοπτικό σταθμό με έδρα στο Μαϊάμι, μετοχές που έχει στην Berkshire και περίπου 328 εκατ. δολ. σε μετρητά. «Με τη συμφωνία αυτή, η Berkshire μειώνει τις τοποθετήσει της στην Graham κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνονται οι φορολογικές δαπάνες και επίσης επιτρέπει στην Graham να μειώσει τις θέσεις στην Berkshire Hathaway με εξίσου αποδοτικό τρόπο φορολογικά» εξηγεί ο Joshua Brady, της  Bingham McCutchen.

«Ο Μπάφετ κυριολεκτικά μελετά τον φορολογικό κώδικα όλη του τη ζωή» δηλώνει ο Τζεφ Μάθιους, συγγραφέας βιβλίων με θέμα τον Μπάφετ και την Berkshire και συμπληρώνει: «Η γνώση του είναι εγκυκλοπαιδική και τη χρησιμοποιεί για οικονομικό όφελος».

Ο Μπάφετ είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ και -δημοσίως τουλάχιστον- είναι θερμός υποστηρικτής της φορολογικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα για μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων.

Το 2011 έγραψε σε άρθρο του στoυς New York Times ότι πληρώνει λιγότερο φόρο από τη γραμματέα του καθώς ο φορολογικός του συντελεστής περιορίζεται στο 17,4%. Έναν χρόνο αργότερα δήλωσε «αηδιασμένος που μία ταχυδρομική θυρίδα στα Νησιά Καϊμάν μπορεί να είναι το κεντρικό σημείο σε φορολογικές μανούβρες των πλουσίων και των επιχειρήσεων». «Οι αμερικανικές επιχειρήσεις γκρινιάζουν υπερβολικά για το επίπεδο της φορολογίας εισοδήματος» είχε πει στην ετήσια συνέλευση μετόχων της Berkshire τον προηγούμενο χρόνο και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να μην το πάρετε αυτό και πολύ σοβαρά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v