Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Κλείνει την πρεσβεία και τα προξενεία της Συρίας

Οι ΗΠΑ κλείνουν επισήμως την Πρεσβεία και τα προξενεία της Συρίας, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν τις διπλωματικές επαφές. Ανησυχητική και απογοητευτική χαρακτηρίζει την απόφαση η Ρωσία.

ΗΠΑ: Κλείνει την πρεσβεία και τα προξενεία της Συρίας

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι κλείνει επισήμως την Πρεσβεία της Συρίας στην Ουάσινγκτον και πως οι σύριοι διπλωμάτες εκεί και στα προξενεία στις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Ντάνιελ Ρούμπινσταϊν, συνέδεσε την απόφαση με την τρίτη επέτειο από την έναρξη της επανάστασης στη Συρία.

«Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις θηριωδίες που έχει διαπράξει το καθεστώς (του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ) κατά του λαού της Συρίας, αποφασίσαμε ότι είναι απαράδεκτο άτομα που διορίστηκαν από αυτό το καθεστώς να πραγματοποιούν διπλωματικές ή προξενικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρούμπινσταϊν.

Κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία «ως έκφραση των μακροχρόνιων δεσμών μας με τον λαό της Συρίας, ένα συμφέρον που θα διατηρηθεί για πολύ καιρό αφού αποχωρήσει από την εξουσία ο Μπασάρ αλ Άσαντ».

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ απέσυρα τους διπλωμάτες τους από την Δαμασκό το 2011 και έκλεισαν επισήμως την πρεσβεία εκεί το 2012, αν και ποτέ δεν διέκοψε επισήμως τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Άσαντ.

Σχολιάζοντας την απόφαση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ είναι «ανησυχητική και απογοητευτική», μετέδωσε το Reuters.

Οι επιδεινούμενες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες έχουν δημιουργήσει εμπόδια στις προσπάθειες των δυο χωρών για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v