Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Bernanke στήριξε τη Wall Street

Η αναφορά του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, Ben Bernanke, σε πιθανή διακοπή της πορείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής καθησύχασε τους αμερικανούς επενδυτές, με τους βασικούς δείκτες της Wall Street να ανακάμπτουν από τις πρωινές απώλειες. Υπεραπόδοση του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq λόγω Intel.

Η αναφορά του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, Ben Bernanke σε πιθανή διακοπή της πορείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής καθησύχασε τους αμερικανούς επενδυτές, με τους βασικούς δείκτες της Wall Street να ανακάμπτουν από τις πρωινές απώλειες. Υπεραπόδωση του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq λόγω Intel.

Όπως τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, η Fed ενδέχεται να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να εξετάσει τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα και μετά να συνεχίσει με τις αυξήσεις επιτοκίων. ”Φυσικά, η απόφαση να μην προχωρήσουμε σε κάποια κίνηση σε μια δεδομένη συνεδρίαση δεν προκαταβάλλει τις ενέργειές μας στις επόμενες συνεδριάσεις”, τόνισε.

Οι αναλυτές και οι αγορές περίμεναν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στις 10 Μαΐου και μια ακόμη φορά στα τέλη Ιουνίου από το τρέχον επίπεδο του 4,75%. Πλέον οι πιθανότητες συνηγορούν σε μια παύση τον Ιούνιο ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η διαμόρφωση των επιτοκίων στο 5,25% έως τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Στο κλίμα νευρικότητας που επικρατούσε το πρωί, συνηγόρησε και η αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, στο 5,85%, με τους αμερικανούς επενδυτές να ανησυχούν ότι η αναπάντεχη αυτή κίνηση θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στην προηγούμενη εβδομάδα ενισχύθηκαν κατά 11.000 αιτήσεις στις 315.000.

Σημαντική υποχώρηση εμφάνισε ο τίτλος της Exxon Mobil καθώς τα κέρδη της δεν ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τα έσοδά της στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 89 δισ. δολ., αντανακλώντας τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες στην ενεργειακή αγορά.

Ανοδική κίνηση από τον τίτλο της Bristol-Myers Squibb καθώς τα κέρδη της ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά τα έσοδά της εμφανίστηκαν αναπάντεχα ισχυρά.

Άνοδο 2,5% κατέγραψε ο τίτλος της Intel μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου Paul Otellini για αναδιάρθρωση του τεχνολογικού κολοσσού.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι ημιαγωγών, λογισμικού και βιοτεχνολογίας ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι κλάδοι ενέργειας και κατασκευής σπιτιών.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 11.382,51 μονάδες με κέρδη 0,25%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,49% στις 2.344,95 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,33%, στις 1.309,72 μονάδες.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε αμετάβλητο στα 9,85 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στα 11,23 δολάρια με πτώση 0,27%. Πτώση 0,64% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 32,63 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, περιορίστηκαν στο κλείσιμο και οι απώλειες στις ευρωαγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να κλείνει με απώλειες 0,73% στις 6.060 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,74% στις 5.213,55 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 6.067 μονάδες με απώλειες 0,64%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v