ΗΠΑ: Εισροές-ρεκόρ στα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια

Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν τοποθετήσει 68 δισ. δολάρια στα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια μέχρι στιγμής εφέτος -επενδύοντας ένα συνολικό ποσόν διπλάσιο από αυτό που έχει οδηγηθεί στα αμοιβαία κεφάλαια της αμερικανικής αγοράς. Από τις εισροές επωφελείται κυρίως η Ευρώπη, αλλά και αναδυόμενες αγορές όπως η Νότιος Κορέα, η Ινδία, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

της Deborah Brewster στη Νέα Υόρκη

Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν τοποθετήσει 68 δισ. δολάρια στα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια μέχρι στιγμής εφέτος -επενδύοντας ένα συνολικό ποσόν διπλάσιο από αυτό που έχει οδηγηθεί στα αμοιβαία κεφάλαια της αμερικανικής αγοράς.

Οι επενδύσεις στις ξένες αγορές έχουν σημειώσει οριακή επιβράδυνση από τα περυσινά υπερβολικά επίπεδα, αλλά παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται όχι μόνο στις ανεπτυγμένες αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης και της Αγγλίας αλλά και σε αναδυόμενες αγορές όπως η Νότιος Κορέα, η Ινδία, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

Τα στοιχεία, τα οποία συγκεντρώθηκαν από την TrimTabs, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μικροεπενδυτές τροφοδοτούν τα ράλι στις μετοχικές αγορές των αναδυόμενων αγορών, αν και πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ίσως η εν λόγω κατηγορία επενδύσεων πλησιάζει στο ανώτατο σημείο της.

Πέρυσι, οι Αμερικανοί επένδυσαν περίπου 130 δισ. δολάρια σε ξένα μετοχικά αμοιβαία -τριπλάσια κεφάλαια από αυτά που τοποθέτησαν στα αμερικανικά funds. Οι εφετινές εισροές, με βάση μέτρηση στις 19 Απριλίου, καταδεικνύουν μια σχέση 2/1, αρκετά υψηλή σε σχέση με τις ιστορικές νόρμες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 οι περισσότεροι Αμερικανοί επενδυτές τοποθετούσαν ένα ποσοστό μικρότερο του 10%-11% του χαρτοφυλακίου τους στις ξένες αγορές. Στην παρούσα φάση, το 70% των νέων κεφαλαίων τους οδεύει στις ξένες αγορές.

Οι εντυπωσιακές εισροές έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι οι επενδυτές αναζητούν τους κλάδους που σημείωσαν καλές αποδόσεις πέρυσι, αγνοώντας τον κίνδυνο να επιβραδυνθούν εφέτος.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές συνεχίζουν να προτείνουν τις ξένες αγορές και δη τις αναδυόμενες. Ο Stuart Schweitzer, αναλυτής της JP Morgan, επισημαίνει: ”Οι μη αμερικανικές μετοχικές επενδύσεις είναι αρκετά ελκυστικές”.

Όπως επισημαίνει, οι αποτιμήσεις στις ανεπτυγμένες αγορές εκτός ΗΠΑ είναι φθηνές ή ευνοϊκές όταν συγκρίνονται με τις αμερικανικές, αν και θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές είναι ”λίγο ακριβές”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v