Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης οι διεθνείς αγορές

Σε τροχιά διόρθωσης κινείται και η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, μια ημέρα μετά το νέο υψηλό έξι ετών του δείκτη Dow Jones, με το κλίμα να διαταράσσεται από την απώλεια του στόχου κερδοφορίας της Exxon Mobil, την αύξηση επιτοκίων στην Κίνα, αλλά και από τη νευρικότητα των επενδυτών εν όψει της ομιλίας του προέδρου της Fed, Ben Bernanke. Διευρύνουν τις απώλειες τους και οι ευρωαγορές.

Σε τροχιά διόρθωσης κινείται η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, μια ημέρα μετά το νέο υψηλό έξι ετών του δείκτη Dow Jones, με το κλίμα να διαταράσσεται από την απώλεια του στόχου κερδοφορίας της Exxon Mobil αλλά και από τη νευρικότητα των επενδυτών εν όψει ομιλίας του προέδρου της Fed, Ben Bernanke.

Ειδικότερα, λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης θα ξεκινήσει η κατάθεση του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ενώπιον του Κογκρέσου, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι η πρόσφατη ροή ισχυρών μακροοικονομικών δεδομένων θα οδηγήσει τον κ. Bernanke σε δηλώσεις για τον πληθωρισμό που θα παραπέμπουν σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

”Υπάρχει ένας φόβος ότι ο Βernanke θα ακυρώσει το λόγο για τον οποίο βρίσκεται σε ράλι η αγορά, ότι δηλαδή η Fed θα σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις επιτοκίων”, σχολιάζει ο Peter Cardillo, αναλυτής της S.W. Bach.

Στο κλίμα νευρικότητας που επικρατεί, συνηγορεί και η αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, στο 5,85%, με τους αμερικανούς επενδυτές να ανησυχούν ότι η αναπάντεχη αυτή κίνηση θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στην προηγούμενη εβδομάδα ενισχύθηκαν κατά 11.000 αιτήσεις στις 315.000.

Σημαντική υποχώρηση εμφανίζει ο τίτλος της Exxon Mobil καθώς τα κέρδη της δεν ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τα έσοδά της στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 89 δισ. δολ., αντανακλώντας τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες στην ενεργειακή αγορά.

Ανοδική κίνηση πραγματοποιεί ο τίτλος της Bristol-Myers Squibb καθώς τα κέρδη της ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά τα έσοδά της εμφανίστηκαν αναπάντεχα ισχυρά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.299,05 μονάδες με απώλειες 0,49%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,57%, στις 2.319,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,46%, στις 1.299,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, έντονα πτωτικές τάσεις επικρατούν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 1,05% στις 6.040,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,37% στις 5.179,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 6.033,08 μονάδες με απώλειες 1,20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v