Lex: Πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Τα τελευταία δυο χρόνια, οι δομικές τιμές καταναλωτή σημειώνουν μια ”άβολη” άνοδο κατά 0,3% το Μάρτιο. Η εφετινή μέτρηση δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Η υψηλή μέτρηση του δομικού πληθωρισμού αποτελεί μια επίκαιρη υπενθύμιση των κινδύνων, καθώς λαμβάνει χώρα μια ημέρα μετά το κλίμα ευφορίας στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.

Είχε έλθει η στιγμή για μια ακόμη ανοιξιάτικη άνοδο στα στοιχεία του πληθωρισμού. Τα τελευταία δυο χρόνια, οι δομικές τιμές καταναλωτή σημειώνουν μια ”άβολη” άνοδο κατά 0,3% το Μάρτιο. Η εφετινή μέτρηση δεν ξέφυγε από τον κανόνα.

Μετά από πολλούς μήνες ήπιων μετρήσεων, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε ξανά στο 0,3%. Αυτό θέτει κάποια ερωτηματικά περί εποχιακών μεταβολών. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να παρασυρθούν από τα τελευταία πρακτικά της Fed.

Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές έχουν οδηγηθεί στην πεποίθηση ότι η Fed δίνει ξεκάθαρα σινιάλα για τις κινήσεις νομισματικής πολιτικής. Στην πραγματικότητα, τα επιτόκια επέστρεφαν από τα επίπεδα ”κρίσεως” του 1% με ”μετριασμένο” ρυθμό, οπότε δεν υπήρχαν αμφιβολίες για το τι θα συνέβαινε σε κάθε συνεδρίαση.΄

Ο Ben Bernanke ανέλαβε σε μια μεταβατική χρονική στιγμή που οι αποφάσεις είναι λιγότερο προφανείς και βασίζονται στο πώς θα εξελιχθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία. Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τις αποφάσεις της Fed και ενδεχομένως, μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Και δεν θα πρέπει να υποθέσουν ότι μια καλοκαιρινή διακοπή σημαίνει απαραιτήτως το τέλος στον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η υψηλή μέτρηση του δομικού πληθωρισμού αποτελεί μια επίκαιρη υπενθύμιση των κινδύνων, καθώς λαμβάνει χώρα μια ημέρα μετά το κλίμα ευφορίας στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.

Ο κ. Bernanke δεν έχει κρυστάλλινη σφαίρα. Μπορεί να έχει τη βούληση να είναι πιο διαφανής αναφορικά με τον τρόπο σκέψης της Fed, αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να μπορεί να πει στις αγορές τι ακριβώς θα συμβεί.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v