ΗΠΑ: Επιβράδυνση εντός του έτους βλέπει ο Bernanke

Η αμερικανική οικονομική ανάπτυξη θα οδηγηθεί αργότερα στο έτος σε ”έναν πιο διατηρήσιμο ρυθμό ανάπτυξης” προέβλεψε ο Ben Bernanke, πρόεδρος της Federal Reserve, στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η Fed θα διακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων για να εξετάσει τα εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα.

της Jennifer Hughes στη Νέα Υόρκη

Η αμερικανική οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί αργότερα στο έτος προς ”έναν πιο διατηρήσιμο ρυθμό” προέβλεψε ο Ben Bernanke, πρόεδρος της Federal Reserve, στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου.

Στην κατάθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, ο κ. Bernanke επεσήμανε ότι η στεγαστική αγορά δείχνει σημάδια χαλάρωσης και μια επιβράδυνση ισχυρότερη του αναμενόμενου ενδέχεται να οδηγήσει σε γενικευμένη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τόσο εφέτος όσο και το 2007.

”Σε αυτή τη φάση, τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για τη στεγαστική αγορά, σε συνδυασμό με τη στήριξη προς τη ζήτηση για κατοικίες από παράγοντες όπως η ισχυρή παραγωγή θέσεων εργασίας και τα χαμηλά επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων δείχνουν ότι ο κλάδος θα αντιμετωπίσει πιθανότατα μια σταδιακή εξομάλυνση και όχι μια έντονη επιβράδυνση”, τόνισε.

”Ωστόσο”, πρόσθεσε, ”υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της στεγαστικής αγοράς και υπάρχει ο κίνδυνος μιας επιβράδυνσης ισχυρότερης του αναμενόμενου, κάτι που θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης εφέτος και του χρόνου”.

Η Federal Reserve θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη στεγαστική αγορά, όπως αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης. Η Fed έχει ξεκαθαρίσει τους τελευταίους μήνες ότι θα παρακολουθεί στενά τα εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα και με βάση αυτά θα αποφασίζει τις κινήσεις της στη σκακιέρα των επιτοκίων.

Μετοχές και ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά μετά το υπονοούμενο του κ. Bernanke ότι η Fed σύντομα θα διακόψει -τουλάχιστον- τη σειρά απανωτών αυξήσεων επιτοκίων. Τα σχόλια ανακούφισαν τις αγορές που είχαν αρχίσει να ανησυχούν ότι τα πρόσφατα ισχυρά μακροοικονομικά δεδομένα θα οδηγούσαν τη Fed σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από ότι αναμενόταν.

”Ακόμη και εάν η κρίση της επιτροπής είναι ότι τα ρίσκα προς τους στόχους της δεν είναι εντελώς ισορροπημένα, σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον ίσως αποφασίσει να μην προχωρήσει σε κάποια κίνηση αύξησης επιτοκίων σε μια ή περισσότερες συνεδριάσεις για να επιτρέψει ένα μεγαλύτερο διάστημα συλλογής πληροφοριών σχετικών με την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας”, τόνισε.

Η Fed αναμένεται ακόμη να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5% στην επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Μαΐου.

Οι αναλυτές της ActionEconomics αναφέρουν: ”Αυτό δείχνει ότι η Fed αναμένεται να διακόψει την τροχιά σύσφιξης τον επόμενο μήνα για να εκτιμήσει τις συνθήκες”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v