Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του έτους κινείται η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, καθώς συνεχίζεται η παγκόσμια απόσυρση από τους τίτλους σταθερού εισοδήματος, αγνοώντας μακροοικονομικά στοιχεία που κάτω από κανονικές συνθήκες θα στήριζαν τις αγορές ομολόγων.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν παρά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις –συνήθως ένα αδύναμο outlook ωθεί τους επενδυτές προς την ασφάλεια των ομολόγων.
Το σπριντ των αποδόσεων των ομολόγων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα ξεκίνησε στις 29 Απριλίου, και συνέπεσε με τα χαμηλά μεν, αλλά καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας. Οι αρχικά λίγες εντολές sell εξελίχθηκαν σε χιονοστιβάδα , καθώς μια μικρή άνοδος στις αποδόσεις ομολόγων που μετά βίας πληρώνουν κουπόνι, «μεταφράστηκε» σε μεγάλη πτώση στις τιμές και μεγάλες απώλειες για επενδυτές που σχεδόν ομόφωνα είχαν τοποθετηθεί σε περαιτέρω πτώση των yields. Και οι κινήσεις αυτές έγιναν ακόμα εντονότερες λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ύψους 1 τρισ. ευρώ.
Έκτοτε, το sell-off απέκτησε δική του... ζωή, με τις τεχνικότητες της αγοράς όπως η τοποθέτηση και η ρευστότητα να υπερισχύουν των οικονομικών ειδήσεων, σχολιάζει το Reuters.
Οι αποδόσεις των bunds συνεχίζουν και σήμερα την ανοδική τους πορεία, με το yield του 10ετούς bund να αυξάνεται στο 0,72%, κοντά στο υψηλό του 2015 (0,799%), έχοντας αγγίξει το ιστορικό χαμηλό του 0,05% στα μέσα Απριλίου. Στο 0,12% η απόδοση του 5ετούς bund και στο -0,18% του 2ετούς.
Στα ομόλογα της υπόλοιπης ευρωζώνης οι αποδόσεις κινούνται σταθεροποιητικά ή λίγο υψηλότερα. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου διαμορφώνεται στο 1,88%, του ισπανικού στο 1,87% και του πορτογαλικού στο 2,44%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 10,43%, του 5ετούς στο 14,85% και του 3ετούς στο 20,27%.