Νέα άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την προσοχή στραμμένη στο σημερινό Eurogroup,όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν μια συμφωνία με την Αθήνα, που θα προβλέπει ρευστό ως αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη πως στο Eurogroup θα σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αν και η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς στο θέμα των συντάξεων και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Ανώτατο στέλεχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters πως η Αθήνα έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει την κρίσιμη δόση των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ αύριο.
Όμως, αν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία που θα «ξεκλειδώνει» τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, μπορεί να δυσκολευτεί να καταβάλει την επόμενη πληρωμή ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 3 Ιουνίου και 3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο.
«Η κρίσιμη πληροφορία που δεν φαίνεται να γνωρίζει κανένας, είναι πόσο χρήμα τους έχει μείνει», σχολιάζει ο Peter Schaffrik της RBC. «Η αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ θα είχε τεράστιες επιπτώσεις και θα αύξανε την πιθανότητα εξόδου».
Οι ενδείξεις πως οι δυο πλευρές οδεύουν προς κάποια συμφωνία είναι κρίσιμης σημασίας και για την ΕΚΤ, προκειμένου να δώσει στην Ελλάδα το «πράσινο φως» ώστε να πουλήσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως οι αναλυτές αναμένουν την Fitch να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας την Παρασκευή.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 10,74%, του 5ετούς στο 14,93% και του 3ετούς στο 20,77%.
Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στην Ελλάδα πιέζουν τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου να ενισχύεται στο 1,73%, του ισπανικού στο 1,72% και του πορτογαλικού στο 2,34%.
Ανοδικά συνεχίζει και η απόδοση των γερμανικών bunds, με το yield του 10ετούς bund να ενισχύεται κατά 7 μ.β. στο 0,61%, του 5ετούς στο 0,072% και του 2ετούς στο -0,20%. Τα γερμανικά ομόλογα έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία πυροδοτήθηκε από την άμβλυνση των ανησυχιών για τον αποπληθωρισμό.