Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε προ QE επίπεδο τα γερμανικά bunds

Ανοδικά οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, μετά την βελτίωση που έδειξαν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία. Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σε θετικό έδαφος μετά από πολλούς μήνες επέστρεψε η απόδοση του γερμανικού πενταετούς bund, ενώ το 10ετές κινείται σε προ QE επίπεδα, με τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα να αναπτερώνουν τις ελπίδες των επενδυτών σε ότι αφορά τον αποπληθωρισμό.

Η άνοδος έκπληξη του πληθωρισμού στη Γερμανία και η πρώτη αύξηση στον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης μετά από τρία χρόνια, επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ορισμένων επενδυτών πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποδεικνύεται αποτελεσματικό.

«Όλο και περισσότεροι επενδυτές αποφεύγουν τα ομόλογα με αρνητικά ή πολύ χαμηλά yields και όλο και περισσότερο εκτιμούν πως αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ένας αναπληθωρισμός», σχολιάζει ο Chris Iggo της AXA Investment Managers.

«Ο τραπεζικός δανεισμός στην Ευρώπη αρχίζει να αυξάνεται, οι τιμές του πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί και οι αμερικανικοί μισθοί αυξάνονται... όλοι πίστευαν πως οι αποδόσεις των ομολόγων κάποια στιγμή θα αυξάνονταν».

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund άγγιξε έως και το 0,41%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου, πριν δηλαδή η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ομόλογα. Στο 0,20% η απόδοση του 5ετούς bund και στο -0,22% του 2ετούς.

Χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις και των ελληνικών ομολόγων, καθώς εκφράζονται ελπίδες ότι Ελλάδα και πιστωτές θα καταλήξουν σε συμφωνία. Στο 20,13% η απόδοση του 3ετούς τίτλου, στο 14,38% του 5ετούς και στο 10,68% του 2ετούς.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,51%, του ισπανικού στο 1,49% και του πορτογαλικού στο 2,14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v