Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων τα ελληνικά ομόλογα -Πέρασε το 28% το 3ετές yield

Σκληρό pressing στα ελληνικά χαρτιά. Πέρασε το 28% το τριετές κόστος δανεισμού της χώρας. Οι προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ ενόψει Eurogroup. Θετικό το κλίμα για τα χαρτιά του ευρωπαϊκού Νότου.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, καθώς γίνεται σαφές πως δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας, ενώ στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στέλνουν μήνυμα προς την Αθήνα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times δήλωσε πως μετέφερε στον κ. Βαρουφάκη να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως  η υπομονή για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει και ο μήνας του μέλιτος πλησιάζει γρήγορα στην ολοκλήρωση του.

Έτσι, η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου ενισχύεται στο 28,27% καταγράφοντας άνοδο της τάξεως των 92 μονάδων βάσης. Το 5ετές yield βρίσκεται στο 19,122% καταγράφοντας άνοδο 46 μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται και πάλι πάνω από το 13%. Συγκεκριμένα, το 10ετές yield εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012, αγγίζοντας το 13,2%. 

Αντίθετη ωστόσο, είναι η τάση για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί για Ισπανία και Ιταλία. Συγκεκριμένα, το 10ετές yield της Ισπανίας υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,42% και της Ιταλίας  επίσης κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,44%. Η 10ετής απόδοση της Πορτογαλίας επίσης υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,99%.

Παράλληλα το Βέλγιο έγινε η έκτη χώρα της ευρωζώνης που πουλά 5ετή ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο. Έχουν προηγηθεί η Φινλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Στη συγκεκριμένη δημοπρασία, το Βέλγιο πέτυχε απόδοση -0,056%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v