Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα: Αρνητικά yield στην Πορτογαλία –Κατάρρευση στην Ελλάδα

Sell off στα ελληνικά χαρτιά. Άλμα μεγαλύτερο από 300 μονάδες βάσης στο 3ετές κόστος δανεισμού. Συνεχίζεται ωστόσο, το ράλι στην Ευρώπη. Αρνητικά yield για την Πορτογαλία. Ιστορικά χαμηλά για Γερμανία και Γαλλία.

Σκληρό pressing ασκούν οι αγορές στα ελληνικά ομόλογα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Με το δημοσίευμα των Financial Times που αποκαλύπτει ότι η Αθήνα ζήτησε από το ΔΝΤ παράταση πληρωμών και μετά την υποβάθμιση της χώρας από την Standard & Poor’s, τα ελληνικά χαρτιά βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του τριετούς ομολόγου ενισχύεται περισσότερο 400 μονάδες βάσης στο 28,101% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που εκδόθηκαν οι τίτλοι, τον Ιούλιο του 2014. Η απόδοση του 5ετούς ενισχύεται περισσότερο από 200 μονάδες βάσης στο 19,615%. Τα δεκαετή ελληνικά χαρτιά καταγράφουν απόδοση ενισχυμένη περισσότερο από 100 μονάδες βάσης στο 13,106%.

Την ίδια ώρα, το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα καλά κρατεί, με στήριξη από την ΕΚΤ. Μόλις χθες, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεχίσει τις αγορές τίτλων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δίνοντας έτσι νέα δυναμική στο ράλι των ομολόγων της Γηραιάς Ηπείρου.

Έτσι, τα διετή ομόλογα της Πορτογαλίας φλερτάρουν με αρνητικές αποδόσεις, ενώ η απόδοση ask ήδη βρίσκεται σε αρνητικό επίπεδο. Παράλληλα, η απόδοση των 30ετών τίτλων της Γερμανίας βρέθηκε στο 0,5%, ενώ η απόδοση των 10ετών Bunds βρέθηκε στο 0,087% που είναι νέο ιστορικό χαμηλό. Η καμπύλη των αποδόσεων για τα γερμανικά ομόλογα παραμένει σταθερά σε αρνητικό έδαφος. 

Σε ιστορικό χαμηλό υποχωρεί και το κόστος δανεισμού της Γαλλίας. Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων διολίσθησε στο 0,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v