Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο "ξεπούλημα" στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από το 2004 για τις αποδόσεις των bunds. Αυξημένα τα yields και στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς τίτλους. Με διπλάσιο επιτόκιο η δημοπρασία του γαλλικού 10ετούς. Ακύρωσε δημοπρασία η Πολωνία.

Συνεχίζεται το ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με τα bunds να οδεύουν για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της τελευταίας δεκαετίας.

Οι αποδόσεις των γερμανικών bunds αυξήθηκαν έως και 20 μ.β. στο 0,799%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τα μέσα του 2012. Σε εβδομαδιαία βάση ενισχύονταν κατά 38 μ.β. –η μεγαλύτερη άνοδος από το 2004 τουλάχιστον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Tradeweb.

Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται οι αποδόσεις και των άλλων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Το yield του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,94%, όπως και του ισπανικού, του πορτογαλικού 10ετούς στο 2,61%, του ελληνικού 10ετούς στο 10,98%, του 5ετούς στο 15,37% και του 3ετούς στο 21,49%, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,73%, του 5ετούς στο 0,16% και του 2ετούς στο -0,20%.

Στρατηγικοί αναλυτές λένε πως η αναταραχή, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, πυροδοτήθηκε από την άμβλυνση των φόβων για τον πληθωρισμό και την εξάντληση της υπομονής των επενδυτών με τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.

Τα κρατικά ομόλογα ήταν η τοποθέτηση με την καλύτερη πορεία των τελευταίων ετών, χάρη στην αντισυμβατική νομισματική πολιτική που ακολούθησαν αρκετές κεντρικές τράπεζες, με τελευταία την ΕΚΤ. Υπάρχουν όμως, πλέον ενδείξεις κόπωσης, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων (οι οποίες κινούνται αντιστρόφως των τιμών) έχουν μειωθεί ακόμη και σε αρνητικό έδαφος.

Με διπλάσιο επιτόκιο η δημοπρασία του γαλλικού 10ετούς

Εν τω μεταξύ, με επιτόκιο σχεδόν διπλάσιο για το 10ετές ομόλογο, αλλά χαμηλότερο yield σε άλλες εκδόσεις, η Γαλλία προχώρησε σήμερα σε δημοπρασία 8ετών, 10ετών και 12ετών ομολόγων, αντλώντας συνολικά 14,3 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση για τα γαλλικά ομόλογα ήταν ισχυρή, ωστόσο η αύξηση του επιτοκίου αποδίδεται στην άνοδο που παρατηρείται γενικότερα τις τελευταίες ημέρες στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό διαχείρισης δημοσίου χρέους της Γαλλίας, πουλήθηκαν ομόλογα 8ετούς, 10ετούς και 12ετούς διάρκειας ύψους 8,498 δισ. ευρώ, με τους επενδυτές να προσφέρουν συνολικά 14,3 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 0,98%, έναντι του χαμηλού ρεκόρ του 0,46% στην αντίστοιχη δημοπρασία του προηγούμενου μήνα.

Στο 12ετές ομόλογο το επιτόκιο μειώθηκε στο 1,18% από 1,39%.

Ακύρωσε δημοπρασία η Πολωνία

Την ίδια ώρα, η αστάθεια στην αγορά ομολόγων οδήγησε την κυβέρνηση της Πολωνίας να ακυρώσει την πώληση εντόκων γραμματίων που προγραμμάτιζε σήμερα, και από την οποία ήλπιζε να αντλήσει 3-5 δισ. ζλότι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v