Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει το παγκόσμιο sell off στα ομόλογα

Απότομη ανατροπή δεδομένων στη διεθνή αγορά κρατικών ομολόγων. Σε επίπεδα προ ποσοτικής χαλάρωσης οι τίτλοι ευρωζώνης. Τριπλασιάστηκε το γερμανικό yield μέσα σε 4 συνεδριάσεις. Οι προσδοκίες για την οικονομία, η επανατοποθέτηση των οίκων και ο παράγοντας της Ελλάδας.

Τι κρύβει το παγκόσμιο sell off στα ομόλογα

Στο υψηλότερο επίπεδο έτους βρίσκεται το κόστος δανεισμού Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας, καθώς συνεχίζεται το sell off στα κρατικά ομόλογα και ανατρέπονται οι επενδυτικές θέσεις του πρώτου τριμήνου. Οι αναλυτές επισημαίνουν τρεις βασικές αιτίες για τις έντονες ρευστοποιήσεις που καταγράφονται στην αγορά κρατικών ομολόγων: τα σενάρια για ανάκαμψη του πληθωρισμού, τις πολύ χαμηλές αποδόσεις που έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη σε αρνητικό επίπεδο, αλλά και τις ανησυχίες για το ελληνικό ζήτημα.

Το 10ετές γερμανικό Bund τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 0,58% και έχει υπερδεκαπλασιαστεί από το ιστορικό χαμηλό του 0,05% το οποίο άγγιξε μόλις τον προηγούμενο μήνα. Μέσα σε 4 συνεδριάσεις, η απόδοση του Bund έχει τριπλασιαστεί. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας ενισχύονται σήμερα κατά περίπου 30 μονάδες βάσης και πλησιάζουν το 2%, δηλαδή τα επίπεδα προ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Οι αναλυτές δυσκολεύονται να εξηγήσουν πλήρως τις εξελίξεις» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Το sell off φαίνεται πως ξεκίνησε με την ανακοίνωση των στοιχείων για τερματισμό του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, την προηγούμενη εβδομάδα. «Πολλοί αναλυτές όμως, θεωρούν πως αυτή η εξήγηση δεν αρκεί και τονίζουν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, στο 0,3%» σχολιάζει το πρακτορείο.

«Τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι ένας λόγος. Τους τελευταίους μήνες είδαμε βελτίωση των μεγεθών της ευρωζώνης, αλλά δεν θα έλεγα ότι αυτή είναι η βασική αιτία. Με τις αποδόσεις σε τόσο χαμηλό επίπεδο, θα έλεγα απλώς ότι οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται πλέον» αναφέρει ο Jan von Gerich της Nordea.

Τα κρατικά ομόλογα ήταν η τοποθέτηση με την καλύτερη πορεία των τελευταίων ετών, χάρη στην αντισυμβατική νομισματική πολιτική που ακολούθησαν αρκετές κεντρικές τράπεζες, με τελευταία την ΕΚΤ. Υπάρχουν όμως, πλέον ενδείξεις κόπωσης, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων (οι οποίες κινούνται αντιστρόφως των τιμών) έχουν μειωθεί ακόμη και σε αρνητικό έδαφος.

«Συνεχίζεται η παγκόσμια τάση επανατοποθέτησης καθώς ανατρέπονται οι βασικές τοποθετήσεις που επικράτησαν το πρώτο τρίμηνο» σχολιάζουν οι αναλυτές της Barclays σημειώνοντας πως η τάση δεν αφορά μόνο την ευρωζώνη. Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών τίτλων ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,23% και βρίσκεται σε υψηλό 2 μηνών. Επίσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε Αυστραλία, Καναδά και Βρετανία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο 4 μηνών

Μία ακόμη επενδυτική θέση που ανατρέπεται είναι και το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα, που είχε υποχωρήσει κάτω από τα 1,05 δολ., πλέον τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,1253 δολ. Με την υποχώρηση του δολαρίου, αλλά και την οικονομική ανάκαμψη, αλλάζουν τα δεδομένα και στην αγορά εμπορευμάτων. Η τιμή του πετρελαίου Brent, που είχε βυθιστεί στα 45 δολ. ανά βαρέλι τον Ιανουάριο, βρίσκεται σε νέο υψηλό έτους, ξεπερνώντας τα 68 δολ. ανά βαρέλι καταγράφοντας άλμα της τάξεως του 50%.

«Κατά την άποψή μας, αυτή η μακροοικονομική αλλαγή είναι συνώνυμη με την φθορά/ανατροπή τοποθετήσεων στις οποίες είχε επέλθει κορεσμός» σημειώνει ο William O’Donnel της RBS και συμπληρώνει: «Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας διαρκούς, ολοκληρωτικής διόρθωσης»

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα αντιδράσουν οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών. Κι αυτό γιατί εάν η αύξηση στο κόστος δανεισμού δεν αντικατοπτρίζει οικονομική ανάκαμψη, τότε διακυβεύεται η επιτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. «Φαίνεται λες και η παγκόσμια οικονομία δεν είναι σίγουρη εάν βρίσκεται σε σημείο καμπής ή όχι – η καμπύλη των αποδόσεων λέει «ναι», αλλά οι κεντρικές τράπεζες λένε «ίσως, στην καλύτερη περίπτωση» αναφέρουν οι αναλυτές της Rabobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v