Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει η ψυχραιμία στην αγορά ομολόγων

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα μετά τις δραματικές ρευστοποιήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων. Υποχωρεί το κόστος δανεισμού για Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Σε πτωτική τροχιά και τα ελληνικά yield με την προσδοκία συμφωνίας.

Ανάκαμψη καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων μετά το δραματικό sell off των τελευταίων 8 συνεδριάσεων.

Το 10ετές yield του γερμανικού Bund – που μέσα σε λίγες ημέρες εκτινάχθηκε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,05% στο 0,78% - υποχωρεί στο 0,53%. «Οι αποδόσεις αυξήθηκαν σε τέτοια επίπεδα που πλέον προσελκύουν επενδυτές» εξηγεί ο Chotaro Morita, της SMBC Nikko Securities.

Τα 10ετή yield Ισπανίας και Ιταλίας που άγγιξαν χθες το 2% διαμορφώνονται τώρα στο 1,737% και 1,727% αντιστοίχως.

Πτωτικές τάσεις καταγράφεται και στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας καθώς δημιουργούνται προσδοκίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. Έτσι, το ελληνικό 3ετές yield τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 20,727%, το 5ετές στο 15,064% και το 10ετές στο 10,821%.

Διορθωτικές κινήσεις καταγράφει και το ευρώ που χθες έσπασε το φράγμα των 1,13 δολ. και τώρα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,1235 δολ.

Οι αναλυτές της RBS εκτιμούν πως η πτώση στις τιμές των ομολόγων (και η αντίστοιχη εκτίναξη των αποδόσεων) είναι προσωρινή.  «Η επιστροφή της ψυχραιμίας στην αγορά ομολόγων και οι προοπτικές για υποχώρηση των αποδόσεων, οδηγούν πτωτικά και το ευρώ. Μπορεί λοιπόν να είδαμε τα υψηλότερα και για το ενιαίο νόμισμα» αναφέρουν. Οι αναλυτές της Societe Generale από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν το πρόσφατο sell off στα Bund «Μαύρο Κύκνο» και υποστηρίζουν ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων θα συνεχίσουν εφεξής να κινούνται πτωτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v