Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμιο πλέον το selloff στα ομόλογα

Το ξεπούλημα στα ομόλογα δεν περιορίζεται πλέον στην Ευρώπη, αλλά αγγίζει και τους αμερικανικούς και τους ιαπωνικούς τίτλους, ενώ οι αναλυτές ψάχνουν ακόμα την αιτία. Πάνω και από το 0,7% η απόδοση του γερμανικού bund, σε υψηλό 5μήνου το αμερικανικό.

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, καθώς το παγκόσμιο sell-off στις αγορές ομολόγων -η αιτία του οποίου δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί- δεν δείχνει να υποχωρεί.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές έχουν πει τις τελευταίες δύο εβδομάδες πως το ξεπούλημα στα ομόλογα πυροδοτήθηκε εν μέρει από την άμβλυνση των φόβων για τον πληθωρισμό, εν μέσω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της αμηχανίας για τα ιστορικά χαμηλά που άγγιξαν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Όμως, καθώς η διάθεση για ρίσκο περιορίζεται από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το θέμα είναι πιο περίπλοκο.

Σε ιστορικούς όρους, ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, και έτσι η πιο κοινή θεωρία είναι ότι, πριν τα στοιχεία της 29ης Απριλίου δείξουν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου, η αγορά θεωρούσε σχεδόν ομόφωνα πως οι αποδόσεις των bunds θα υποχωρούσαν στο μηδέν, λόγω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Μερικές εντολές «sell» κατέληξαν σε χιονοστιβάδα ξεπουλήματος, καθώς οι επενδυτές δεν ήταν πρόθυμοι να επωμιστούν μεγάλες απώλειες σε τίτλους που προηγουμένως θεωρούνταν ασφαλή καταφύγια.

Όταν τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο μηδέν, είναι πιο επώδυνη μια ανάκαμψη της αγοράς απ' ό,τι θα ήταν αν η αλλαγή στην τάση συνέβαινε σε μεγαλύτερα επιτόκια, ενώ τα χαμηλά κουπόνια που υπάρχουν σήμερα δεν καλύπτουν την πτώση των τιμών.

«Είναι ξεκάθαρο πως η αγορά δεν έχει σταθεροποιηθεί», σχολιάζει ο Jan von Gerich της Nordea. «Πριν αρχίσει το sell-off η κοινή αντίληψη ήταν ότι υπάρχει μικρή αστάθεια. Τώρα οι επενδυτές είναι πιο επιφυλακτικοί, ζητώντας premium για την αστάθεια που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα».

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς bund ενισχύεται κατά 12 μ.β. στο 0,71%, έχοντας υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% στα μέσα Απριλίου. Η απόδοση του 5ετούς bund διαμορφώνεται στο 0,12% και του 2ετούς στο -0,19%, ενώ το yield του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,88%, του ισπανικού στο 1,82% και του πορτογαλικού στο 2,45%.

Το ξεπούλημα αυτό δεν περιορίστηκε στην Ευρώπη, καθώς όλες οι υπόλοιπες αγορές έπρεπε να προσαρμοστούν για τα υψηλότερα επιτόκια στα bunds. Έτσι, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων άγγιξαν το ανώτερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας το 2,30%, ενώ τα yields των ιαπωνικών 10ετών ομολόγων βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του 2015, πάνω από το 0,45%.

Η περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά που προκαλείται από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αλλά και από τους κανονισμούς που περιορίζουν τη δυνατότητα των market makers να βάλουν στην άκρη ομόλογα λέγεται πως έχει εντείνει το πρόβλημα, ενώ σε αυτό έρχεται να προστεθεί κι η αβεβαιότητα που προκαλεί η ελληνική κρίση.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου διαμορφώνεται στο 10,96%, του 5ετούς στο 15,16% και του 3ετούς στο 21,17%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v