Στο ρελαντί οι ευρωαγορές εν αναμονή της Fed

Υποτονικό είναι το κλίμα στις ευρωαγορές, όπως και στις προθεσμιακές αγορές των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται η κρίσιμη απόφαση της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια. Οι αγορές έχουν πρακτικώς προεξοφλήσει αύξηση 0,25 μονάδων στο επιτόκιο fed funds.

Υποτονικό είναι το κλίμα στις ευρωαγορές, όπως και στις προθεσμιακές αγορές των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται η κρίσιμη απόφαση της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν κέρδη οι εταιρίες με μεγάλη εξάρτηση από τον οικονομικό κύκλο, όπως η Nokia και η Royal Philips Electronics, καθώς επικρατούν ελπίδες ότι οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν θα οδηγήσουν σε περιστολή τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν οι τίτλοι της Royal Dutch Petroleum και της Shell Transport & Trading μετά τη σύσταση της J.P. Morgan Chase & Co. προς τους επενδυτές να περιορίσουν τις θέσεις τους στις μετοχές.

Ο δείκτης FTSE κινείται με πτώση 0,47% στις 4.491 μονάδες, μετά την ανακοίνωση θεαματικών ρυθμών ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο, που αυξάνει την προοπτική νέας αύξησης των επιτοκίων.

Ο DAX ενισχύεται 0,11% στις 4.074 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,26% στις 3.746 μονάδες.

Οι επενδυτές έχουν πρακτικώς προεξοφλήσει αύξηση του fed funds στο 1,25% από τη σημερινή συνεδρίαση της Federal Reserve και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει ο διοικητής της τράπεζας για να εξηγήσει τις αποφάσεις και να προετοιμάσει για τη μελλοντική πιστωτική πολιτική των ΗΠΑ.

Εάν η αύξηση αποδειχθεί μεγαλύτερη των 0,25 μονάδων ή οι επενδυτές δεν ακούσουν τις λέξεις ”μετρημένη” ή ”σταδιακή” για την επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής, θα συμπεράνουν ότι η στάση της Fed γίνεται επιθετική και θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη, οδηγώντας σε πτώση την εταιρική κερδοφορία και τα χρηματιστήρια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα futures προμηνύουν οριακές μεταβολές για το άνοιγμα των βασικών αμερικανικών δεικτών.

Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν πριν από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας αφορούν τον δείκτη PMI που σκιαγραφεί την κατάσταση του βιομηχανικού κλάδου των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 65 μονάδες έναντι 68 μονάδων στην προηγούμενη μέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v