Ευρωζώνη: Επεσε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 2,4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, δίνοντας το περιθώριο στην ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για να υποστηρίξει την ανάπτυξη η οποία παραμένει υποτονική, όπως έδειξε και η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

Ευρωζώνη: Επεσε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, δίνοντας το περιθώριο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά ώστε να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη των ”12” η οποία χρειάζεται βοήθεια, όπως έδειξε και η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,4% μετά το 2,5% τον Μάιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε καθώς οι τιμές του πετρελαίου υπαναχώρησαν από το υψηλό 14 ετών του Μαΐου, περιορίζοντας τον κίνδυνο εκτίναξης στις τιμές των αγαθών. Η επιβράδυνση προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το περιθώριο να αποφύγει αύξηση των επιτοκίων, που θα προκαλούσε επιπλέον πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με διαφορετικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στο 99,8 τον Ιούνιο από 1.003 τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των ”12” παραμένουν περιορισμένοι.

Πάντως, οι δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδειξαν αύξηση του καταναλωτικού δείκτη παραπάνω απ’ όσο αναμενόταν, στο 14 από 16 τον Μάιο, και αύξηση του βιομηχανικού δείκτη από το μείον 5 στο μείον 4.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v