Ανάπτυξη 0,8% για το γαλλικό ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό διετίας κατά το α’ τρίμηνο του έτους, χάρη κυρίως στην βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών. Το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,8% σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Insee.

Ανάπτυξη 0,8% για το γαλλικό ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο
Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό διετίας κατά το α’ τρίμηνο του έτους, χάρη κυρίως στην βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών.

Το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,8% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2003, όταν είχε σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 0,6%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee. Το ποσοστό είναι αμετάβλητο από τις δύο προηγούμενες προβλέψεις της υπηρεσίας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στο ήμισυ και πλέον της γαλλικής παραγωγής, αυξήθηκαν 0,9% στο εξεταζόμενο διάστημα, μια περίοδο κατά την οποία οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο 3,5 χρόνων.

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν αναρριχήθηκε στα 357,1 δισ. ευρώ κατά το α’ τρίμηνο, έναντι 354,4 δισ. ευρώ στο προηγούμενο διάστημα.

Για το σύνολο του 2004, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η γαλλική οικονομία θα διευρυνθεί κατά 2%, μετά τον βραδύτερο ρυθμό 10ετίας που είχε σημειωθεί πέρσι.

Συγκριτικά, το σύνολο των 12 οικονομιών της ευρωζώνης προβλέπεται να αναπτυχθεί 1,6%.

Κατά τους αναλυτές, η Γαλλία έχει αναλάβει το ρόλο της ”ατμομηχανής” στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, καθώς η ανάπτυξη στην ισχυρότερη οικονομία, τη Γερμανία, παραμένει υποτονική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v