Αύξηση επιτοκίων στο 1,25% αναμένεται από Fed

Η Federal Reserve αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σήμερα σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Το fed funds κινείται σήμερα στο 1%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1958 και οι αναλυτές αναμένουν αύξηση κατά 0,25 μονάδες.

Αύξηση επιτοκίων στο 1,25% αναμένεται από Fed
Οι ρυθμιστές της νομισματικής ζωής των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να προχωρήσουν σήμερα σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από τέσσερα περίπου χρόνια. Το βασικό επιτόκιο της Federal Reserve κινείται σήμερα στο 1%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1958.

Ο διοικητής Alan Greenspan και άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν αφήσει ανοιχτά να εννοηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να δράσει για να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των τιμών. Η επιτροπή καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής, η Federal Open Market Committee (FOMC), αναμένεται ευρέως να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 0,25 μονάδες.

Τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός (πλην τροφίμων και ενέργειας) αυξήθηκε στο τρέχον τρίμηνο 2%. Επιπλέον, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε, ενώ μόλις χτες ανακοινώθηκε εκτίναξη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό διετίας.

Ο Alan Greenspan έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί σταδιακά προκειμένου να επαναφέρει τα επιτόκια σε πιο ομαλά επίπεδα. Από το 2001 η Fed μείωνε σταθερά τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το σκάσιμο της τεχνολογικής ”φούσκας” και των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές θα παρακολουθήσουν ”λέξη προς λέξη” τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη που θα ακολουθήσουν την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια, προκειμένου να διακρίνουν εάν η Fed προτίθεται να εφαρμόσει το σχέδιο σταδιακής αύξησης των επιτοκίων ή θα προχωρήσει σε ταχείες κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v